Зарков за механизма за разследване на главния прокурор: Намерихме решение, което кореспондира на европейските стандарти

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
19:39 / 26.05.2023
1148
Постигнахме удовлетворително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в кулоарите на парламента след приемането на механизма за разследване на главния прокурор на второ четене, предаде репортер на "Фокус". 

"Законопроектът е сложен и е важно, че стигнахме до удовлетворително решение. Мисля, че и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, те отново ще разглеждат тези въпроси. Важно е да подчертаем, че въпросът за контрол и отчетност на главния прокурор имаше няколко измерения. Едното е наказателно-правното, т.е. това за разследване, а другото е за отчета – това, което се случва във ВСС. Днес и двете намериха решения, които кореспондират на европейските стандарти и по отношение на ангажименти, които страната ни е поела по НПВУ и от гледна точка на мониторингите, на които сме обект", заяви Зарков. 

Служебният министър обясни, че всеки закон, който цели постигането на цялостна реформа в системата поставя въпроса за това дали не е антиконституционен, но увери, че екипът му е работил в съответствие с основия закон на страната. 

"За всеки един закон, който прави дълбока реформа в съдебната система винаги се поставят такива въпроси. Ние, с екипа ми, а и екипът на Надежда Йорданова, сме работили в синхрон с конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор. Това беше една от основните теми на разговор", обясни той. 

Зарков обясни различието в гласовете за отстраняване на главния прокурор и тези за председателите на върховните съдилища с това, че има йерархическата структура на съдилищата. Той заяви, че съобразно международните стандарти съдилищата трябва да имат по-висока степен на самоуправление.

Служебният министър каза още, че механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в сила, след като бъде публикуван в държавен вестник. Той поясни, че той може да бъде прилаган и към производства, които вече са започнали.

Виж коментарите (0)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Здравният министър с актуална информация за коклюша в България, е...
КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
Главчев с важна среща с посланиците на тези страни
Главчев: НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризаци...
Остриетата на коалиция "Солидарна България" в кандидат-депутатски...
Учител: Киното предоставя редица възможности на децата да учат и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).