Защо никой не иска да яде болничната храна?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:13 / 08.02.2021
918
Кренвирш с хляб, кренвирш със зеле, сирен с хляб, сирене със сладко, кренвирш със сирене. Това е "менюто" на повечето български болници. Всичко друго, но не и богато и разнообразно.

За съжалени добрите примери са извън България. Живеещи в чужбина българи показаха как изглежда едно тристепенно меню в невиждани в родните условия чинии и прибори.

Със сигурност не е 5-звезден хотелски лукс, но разликата се усеща. Контрастът е толкова голям не защото болниците у нас нехаят, а защото просто системата не работи добре - и то във време, в което достъпът в болниците е силно ограничен и съществуващата от времето на соца паралелна вселена на изхранване с внесено от близки ядене не може да работи лесно.

"Храната е социален елемент, а не лечебен. При по-добро финансиране ще е с различно качество. По обществените поръчки на болниците е нормално най-ниската цена да е най- ясен критерий, защото има цифрово изражение. И по мое време изхранването в една болница не беше на високо ниво, но причината  е била, че оскъдните средства са  отивали за лекарства и оборудване", подчерта бившият директор на Пирогов доц. Спас Спасков пред btv.

"Храната е отражение на здравната ни система, колкото и дребнаво да звучи. Проблемът не е в липсата на пари, а в това, че когато с инвестират средства без ясно очаквани резултати, не идва подобрение, а само разходите растат", допълни го д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).