Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Защо прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за инвалидност?
Автор: Екип Varna24.bg 21:10 / 07.08.2023Коментари (0)893
© NOVA
Прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за инвалидност заради бюрократични спънки. Преди няколко месеца близките на Петра Пелтекова, която е претърпяла мозъчен инсулт, подали документи към Експертната лекарска комисия в Смолян, за да й бъде осигурен асистент. Те трябвало да й осигурят нужните документи. На 3 март дъщерите на Пелтекова са събудени с новината, че майка им е получила инсулт. 

"Лекарите казаха: Съжаляваме много, инсултът е тежък, търсете някой да я гледа на легло", разказва пред NOVA Люба Пелтекова. 

Другата дъщеря на Петра - Калина Сивакова, казва, че майка им не може да стои седнала сама. Налага се те да я хранят и преобличат, защото тя не може да се обслужва сама. Близките са подали документи към ТЕЛК Смолян, за да може жената да бъде освидетелствана за 100% инвалидност. Три месеца по-късно имали дата за явяване пред Комисията. 

"Влязох вътре, в стаята имаше един лекар и единственото нещо, което попита, беше "Петра, ти работиш ли?". Това ме шокира, защото те явно не са гледали никакви документи. Петра кара 83-та година, с мозъчен инсулт. Аз го погледнах озадачено, казах му "Аз работя", а той отговори "Не ме интересува" и напусна стаята", споделя Люба.

На негово място дошла председателката на ТЕЛК Смолян. Д-р Ирикева погледнала само документа от наблюдаващия невролог, обясняват близките. Именно той е причината да бъдат върнати. Тя погледнала документа и казала, че е амбулаторен.А това може да означава, че Петра може и да ходи.

"Тук сме говорили с лекаря, става въпрос за грешка. Той дойде вкъщи, направи прегледа, но е прочетен единствено този документ. Ние имаме служебна бележка от личния лекар, епикризи от болниците, където е посочено състоянието ѝ, че тя физически не може да се яви пред Комисията. Защо сме чакали ние 3 месеца, като те не са разгледали документите?!", пита внучката на жената, претърпяла инсулт.

Опитите ни да получим обяснение от ТЕЛК Смолян останаха без резултат. Заявиха, че могат да ни отговорят писмено, но връзката прекъсна, преди да уточним към кого да отправим питането си. Според юристи грешката, която е допуснал наблюдаващият невролог, е препъни-камък, който не може да бъде заобиколен. 

Съществен проблем обаче се оказва липсващата у нас наредба за съставяне на медицинска документация. 

"Възможно е хора да бъдат лишени от правата си, просто защото някой не знае как се пише медицинска документация", казва адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Близките на Петра Пелтекова очакват през септември да се явят отново пред Комисията. Междувременно се надяват да бъде разгледана и жалбата им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мюсюлманите честват Курбан байрам
България и Войната в Украйна
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: