Защо в България има 1,2 млн. празни жилища?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
14:53 / 03.07.2018
1424
Две са фундаменталните икономически причини за пустеещите жилища в България. Едната е, че строителството продължава, а населението намалява. Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти, цитиран от expert.bg. "Втората страна на въпроса е данъчната политика. Имаме високи данъци при продажба и много ниски данъци при държане на имота. Държавата ти казва: "Много е скъпо да продадеш, но е много евтино да държиш един имот", пояснява Павлов.

"След комунизма изразът на свободата беше да си имаш къща или апартамент. По психологически и финансови причини се свръхинвестира в строителство. Обществото, макар и замогнало се, продължава да е по-традиционно", коментира на свой ред социалният антрополог Харалан Александров.

Той поясни, че в нашата народопсихология продължава да е застъпен фамилизмът, който предполага, че децата живеят с родителите си и стават автономни, чак когато техните им купят жилище.

По данни на Регионалното министерство 1,2 милион жилища в България пустеят. В същото време по-голямата част от младите семейства не могат да си позволят собствен дом. Властите вече работят по нови мерки срещу обезлюдяването на жилища.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).