Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затворът във Враца ще има ново модерно общежитие
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 07.03.2022Коментари (0)613
©
Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То ще бъде с капацитет 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания, съобщават от Министерство на правосъдието.

Строителните дейности по преустройството на съществуващата сграда, която е в непосредствена близост до затвора и превръщането й в модерно пенитенциарно заведение, стартираха днес и трябва да приключат в рамките на година. 

На събитието присъстваха заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, главният секретар на министерството и ръководител на Програмния оператор на Програма "Правосъдие“ Десислава Гайдарова, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов (ГДИН) и началникът на затвора-Враца ст. комисар Иван Спасов.

Инвестиционния проект предвижда основен ремонт и преустройство на всички съществуващи стаи и зали и обособяването им в спални помещения със самостоятелни санитарни възли. Предвидени са още изграждане на бани, кухненски блок, спортна зала и зала за свиждане, лавка (смесен магазин), перално отделение, помещения за надзорния и административния състав. В двора, освен места за престой на открито, са проектирани алеи, зелени площи и спортни площадки за волейбол, баскетбол и мини футбол.

В новото затворническо общежитие ще бъдат настанени лишените от свобода, които до преди месеци бяха в т.нар. общежитие "Керамична фабрика“. Лошите битови условия в него години наред бяха критикувани от национални и международни и институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчваше неговото закриване. В момента затворниците от "Керамична фабрика“ търпят присъдите си в Бойчиновци.

Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 614 хил. лв. Обектът е част от проект "Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, като в него са разписани още инфраструктурни обекти. 

Предвидено е в затворническите общежития "Хеброс“, "Самораново“ и "Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/. Целта е да се въведе нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при завръщането им в обществото. Ще бъдат изградени нов арест и пробационна служба в Петрич и нов арест в Самораново.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: