Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравко от "Ритон" с разбиващ коментар
Автор: Екип Varna24.bg 17:38 / 01.06.2022Коментари (2)1647
©
Здравко от дует "Ритон" написа смазващ коментар за квотите за българска музика в ефира на националните медии във фейсбук профила си:

"Едно ТВ интервю, което ме провокира да напиша тези редове…Уважаеми наши приятели, почитатели и последователи,

По повод квотите за БГ- музика в ефира на Националните медии, ние Дует Ритон и други наши колеги, бяхме поканени в парламентарна комисия за култура да изкажем своето мнение.

Откровено и емоционално изложих част от моите аргументи - защо в Националните медии би трябвало да се излъчва повече БГ-музика. Моето изказване може да видите тук: https://youtu.be/QJTsqzmJHuo

Аз обикновено говоря доста разпалено, но никого не съм обидил, непредизвикано, освен тези, които може би защитават небългарски интереси. Уважавам дълбоко всички български музикални творци, независимо от стила, който практикуват.

Получих покани от доста медии да коментирам. Отказвах защото си помислих, че там където трябва съм казал всичко ясно и то е в ръцете на Парламента.

След като определени журналисти и депутати започнаха да тиражират една лъжлива версия, и хитро да изместват същността на проблема, в една удобна за тях посока и да политизират нашите искания, обидно да квалифицират Български творци, оставили зад себе си блестяща международна кариера и други, които са в нейното начало, реших не пред медиите, където често времето не стига, а тук поне приятелите и хората, които ни вярват да разберат истината.

В защита на чужди бизнес интереси манипулативно започнаха да се вадят фрази от цялостното изказване на мен и мои колеги пред парламентарната комисия и не само, в защита на Българското музикално творчество, за да се отклони общественото внимание от истинския проблем.

Дори уважавани от мен хора, като един бивш министър на културата, подхвърляйки иронично "естрадни величия от миналото“, демонстрират пълно неглижиране на проблема или по скоро, умишлено отклоняване от неговата същност.

Имам чувството, че съм предаден от Българи в България, което ме огорчава и кара да пиша тези редове!

Ние говорим за повече Българска музика по националните медии, а някои изместват темата към политическа поръчка, търговия и какво ли не, през субективната преценка на музикалното си тесногръдие и политически фанатизъм!

Убеден съм, че всички знаят какво искаме ние БГ-творците и умишлено пренебрегват неговата надпартийност, а именно-закон за задължителна квота, българска музика, изпълнявана на български по националните медии, които се издържат от данъците на всички българи(около 130 милиона лева годишно).

Цели региони от България са в музикална зависимост от съседни държави . Младите хора там дори не познават актуалните ни поп и рок изпълнители, нито музиката им!!!

Не е ли основна задача на БНР да спре тази културна инвазия, да даде повече БГ-музика на Българите!? Замисля ли се някой колко е важно това, за оцеляването Българщината!?

В днешния глобализиран свят, авторитетът и лицето на всяка уважавана нация се оформят не от въоръжена до зъби армия, а от силна и автентична, национална култура. Огромно влияние върху масите, оказва популярната музика, звучаща в ефира.

От финансова гледна точка, ако националните медии предлагат повече българска музика, отчисленията за авторски и сродни права, които са значителни, няма да изтичат в чужбина, както е в последните повече от 30 години.

Каква е причината? Пари, разбира се! Чиновници, платени от чужди грантове, защитаващи чужди бизнес интереси.

Всяка година отчисленията за авторски и сродни права, само от Националните медии(БНР и БНТ) са в порядъка на 4-5 милиона лева, от които 88% се изплащат на чужди автори и изпълнители и само 12 % остават за БГ-творците. Това е срамно!!!

Ето това е причината така яростно и подло да се изкривява истината и да се заблуждава българската общественост, че видите ли "СТАРИТЕ ЕСТРАДАДЖИИ“, тъй-като никой не ги слушал (иска ви се…) "плачели по канцелариите за някакви си квоти и т.н. и т.н. -цитирам по памет един депутат-рецитатор!!!

Този господин, в чието "творчество“ преобладават псувните и мирисът на определен вид флора, без музикално образование, с неоправдана ярост, жлъч и самочувствие на месия, заявява като последна инстанция, обиждайки всички творци и млади и стари в областта на поп и рок-музиката у нас, че песните, които правят за нищо не стават и квотите за БГ-музика "са спасителен пояс за некадърници“.

И още еди
н негов цитат: "Новите песни на въпросните изпълнители от естрадата могат да докарат човек до самоубийство…….“

Милиони Българи би трябвало вече да са се самоубили……?! Според него.

Отговарям веднага. Ние, дует "Ритон", ако се гласува закон за по-голям процент БГ музика в националното радио специално, ще изтеглим своите записи за да докажем не само на него, но и на всички, които мислят така, че по-старото поколение творци, които сме на музикалния пазар, нямаме нужда от квоти, тъй като нашите песни са достатъчно популярни и най-добрите от тях се пеят от поколения и ще се пеят и без да звучат по националното радио. Относно пълните зали бих му пожелал да има щастието и неговите да са пълни 45 години и да заповяда в НДК на трети ноември за да се убеди, че и до днес е така, а и да чуе съвсем нови песни, и да види реакцията на публиката!

Умният човек се учи докато е жив за да не изпадне в ограничено информационно еднообразие, породено от прекалено голямо его!

Нека най-после се разбере, че не за себе си искаме квоти, а за всички бг-творци!

Най-странното е, че внушенията за липса на качествена българска музика, се правят от хора без нужния музикален ценз, на база субективна музикална преценка и политически фанатизъм.

Музиката дали е добра или лоша определят хората които припознават нейното послание. А за това е нужно сърце, а не тесногръда предубеденост!

Срам ни е от вас господа!!! От всички вас, които ни принуждавате в България да се борим за българското, а вие през своята тесногръдо-еснавска призма да внушавате на Обществото, че го правим за лична изгода!!!

Не, правим го в защита на българската духовност, като скромни представитли на поп-културата и колкото и да не ви се иска, нивото на своя финансов и духовен свят сме построили за всичките 45 години на истинска концертна сцена, по целия свят и с гордост, както повечето наши колеги сме носили своите награди за България, с български песни от най-престижните музикални конкурси.

Не си заравяйте главите в пепелта, а четете повече, и разберете, че светът не започва от вас и без познаване на историята ще си останете просто едни много, много малки хора в джунглата на посредствеността.НИЩО ЛИЧНО, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!"



Още по темата: общо новини по темата: 3610
04.10.2022 »
24.09.2022 »
21.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
предишна страница [ 1/602 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 02.06.2022 г.
0
 
 
Станали известни заради качествената музика, не заради квоти: Графа, Слави Трифонов, Дони, Крисия, Орлин Павлов, ЪпсурТ, Тото, Дичо, Криско, ...
+1
 
 
Браво, Здравко! Това е правилната позиция! Ицо Хазарта плямпа каквото му кажат за да си изкара мръсните комисиони. По медиите, които се издържат от нашите данъци е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да звучи българска музика на български език и не с квоти, а 100%. За останалите има достатъчно частни медии!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: