Здравният министър: Искаме равен достъп до спешна медицинска помощ за всички граждани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:36 / 09.02.2021
1593
Започва модернизацията на сградите за Спешна помощ у нас. Първият обект, който ще бъде изграден, е в град Бяла. На първата копка присъства и здравният министър. В рамките на проекта ще бъдат изцяло обновени 27-те центъра за бърза помощ, както и спешните отделения в държавните болници.

"Стартираме филиал на Спешна помощ от втори тип в гр. Бяла. Общо проектът за строителството включва над 35 спешни отделения, 27 центъра за СМП и 170 филиала за СМП на територията на цялата страна", обяви министърът.

Според него освен за строителство става дума и за модернизиране с апаратура на новопостроените отделения, закупуване на 400 нови линейки, 280 са доставени, предстоят високопроходимите, както и част от останалите. Обзавеждането с апаратура продължава, предаде Нова тв.

"Искаме да гарантираме равен достъп до спешна медицинска помощ за всички граждани. Страната ще бъде разделена на 10 области –  в нея ще има 1 голяма болница,  но и десетте трябва да са добре модернизирани с апаратура и медицински екипи, всеки пациент да получи грижа, каквато и в останалите болници. А на територията на болницата трябва да е развита добре инфраструктурата", обясни проф. Ангелов.

"Професията медицинска сестра е приоритетна специалност, получава се допълнително финансиране, всеки студент ще получава двойна стипендия", сподели той.

По думите му в 4-тата фаза на ваксинирането ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде проведена среща с ЦИК, за да се уточни каква е бройката на желаещите участници в изборни комисии да се ваксинират.

"Не обмисляме възможност за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат нужда границите и институциите. За скрининг се използва, но не и за диагностициране", заяви министър Ангелов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).