Здравното министерство против задължителен PCR тест за влизане в болница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
23:07 / 20.05.2020
1778
Министерството на здравеопазването не одобрява въвеждането на задължителник PCR тестове при хоспитализация в болница. Това стана ясно от позиция на ведомството, изпратена до медиите.

От там обясняват, че по отношение на критерии за изследване за COVID-19 в страната се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява - кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на коронавирус.

"Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция. Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване.Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи“, пишат още от здравното министерство.

От ведомството напомнят, че в анекса към Националния рамков договор фигурира "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19". "Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода“, обясняват още от там.

"Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия“, заключават от здравното ведомство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14908):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Още новини от Национални новини:
Тържествената церемония по случай 6 май: Без военен парад, но със...
19 хиляди от българите са без препитание, а нямат и 25 години
Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпро...
Днес и утре магнитните бури са толкова силни, че могат до доведат...
На днешния празник: Има 3 забрани и 23 традиции, които трябва да ...
Военният министър каза кога ще дойдат първите изтребители Ф-16 в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).