Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зеленчукопроизводител: Сякаш някой иска да ни ликвидира, за да може да влиза отвън стока
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 06.04.2016Коментари (10)806
© Varna24.bg
Производителите в България са притискани да продават на най-ниската цена. Браншовете на зеленчукопроизводителите и на овощарите са поставени на колене. Контролните органи трябва да си влязат в ролята. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Огнян Златев от Асоциацията на производителите на оранжерийни продукти:

Имам чувството, че някой иска да ни ликвидира, за да може да влиза отвън стока, допълни той.

Проблемът при производителите е, че в България сектор "Плодове и зеленчуци" е много ниско субсидиран. При нас субсидиите от себестойността са 3%, докато при другите колеги стигат до 30%, допълни Слави Трифонов от Съюза на градинарите.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържищата, отрече производителите да са притискани:

"Няма притискане, това е пазар, който има нормални конкурентни взаимодействия, не може да се говори за притискане".

Според Иванов не може да се говори и за ниски изкупни цени:

"Много е важно нашият производител как предлага и какво продава, каква търговска практика приема. Ние имаме един проблем в България, че работим разпокъсано и сме дребни, и трябва да се сдружаваме. Нашите производители трябва да проумеят, че трябва да се сдружат и да излизат заедно на пазара, съвместно да търсят по-добрата търговска практика".

Причините за високите цени на доматите на пазара не са в производителя. От него доматът и краставицата излизат на минимални цени, заяви Огнян Златев.

"Краставицата в момента от рампата на производителя излиза на 1,20 лв. - 1,30 лв. - на пазара е 3,00 лв. - 3,10 лв. Колко пъти е завишението и защо се допуска това завишение, при положение, че ние не можем да продължим да работим, тъй като себестойността на краставицата или на домата е такава, че не можем повече да слизаме надолу, на пазара има двойно и тройно по-високи цени".

Поскъпването от производителя до пазара не е на ниво производител, смята също Слави Трифонов. Според него най-рязък е скокът между цената на едро и на дребно.

Според Владимир Иванов е несериозно да се говори за десет пъти поскъпване на стоката от производителя до пазара.

"Последните 6 години от 2012 година до сега, вариацията по това време на цената, защото доматът е силно сезонна стока, е между 2,00 лв. и 2,19 лв., като е стигал стойност през 2014 година - 2,45 лв.

Аналогично е положението и за миналата година през същия период, но като сезонно колебание е едно и също. Тези 10% са зависи за кое качество. Десет пъти означава бомбастични сезонни колебания, които не сме наблюдавали на пазара. Пазарът е доста балансиран, доста спокоен, друг е въпросът каква е структурата на стоката - колко е българската, колко е вносната".

На пазара вече има български домат, който е с много добро качество, но за съжаление цената му е доста висока и затова се налага по-широко потребление на вносната стока от Турция и Гърция, каза Нина Михайлова, експерт от Българска агенция по храните съобщи.

Какво да гледаме, когато избираме един домат?

"Това, че доматът е мек, не означава, че е некачествен. Това е сортово разнообразие на домата. Важното е да бъде чист, да не бъде повреден, да има подходящия аромат за домата. Много е важно месестата част на домата да бъде сочна, да няма вдървесяване около плодната дръжка, да няма наранявания, да няма следи от болести и неприятели, които влошават вкусовите качества на доматите, обясни експертът.

Петя Радева, една обикновена производителка на домати в сливенското село Крушаре, разказва за усилията, които изисква земеделския труд.

Петя Радева е завършила хореографското училище. Но от 10 години се занимава вместо с танци, с домати. Има оранжерии в сливенското село Крушаре. Не плаща на прекупвачи, а сама продава стоката си.

Тя казва, че все още няма български домати на пазара, масово са гръцки, краставиците също. Според нея българските производители не могат да се мерят с цените на гръцките.

За да се задържи на пазара, Петя започва работа в 6:00 часа и се прибира в 8:00 часа вечерта. На пазара в Сливен е по 12 часа на ден. Най-тежките месеци за нея предстоят:

"Започва пръскане, наемане на работна ръка, връзва се. Доста са разходите. От януари като започне да се отглежда разсадът - до юни. Това са шест месеца много пари и труд", разказва Петя Радева.

Дали парите и труда са отишли на вятъра, ставало ясно после. Петя твърди, че са имали тежки години, в които едва са оцелели. Все още не знае дали тази ще бъде добра.

"Това може да се каже като започнем да берем. Тогава започват и болести, вредители. Масово влезе молецът преди две години с този внос. Това е много разходи, борбата с него е почти невъзможна. Допусне ли се да влезе, удря 100% от реколтата".

Петя признава, че рискът е голям и всяка година е борба за оцеляване. Казва, че за нея и семейството й няма път назад, защото са инвестирали много средства и най-хубавите си години.

"С много труд живеем, покриваме си разходите. Страх ни е да прогнозираме нататък какви цени ще има", споделя Петя.

Тя и съпругът и не са почивали от години. Казва с усмивка, че единственото време, което "краде", е за любимите й народни танци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всъщност именно от тази година стартира доста добро субсидиране на зеленчукопроизводителите, като субсидиите на декар специално за оранжерийното производство ще са над 1300 лв/дка! От години се чакаше това да стане, ще видим какъв ще е ефекта.
на 06.04.2016 г.
0
 
 
Ключовата дума е ДЪРЖАВНА ПРОТЕКЦИЯ. В борбата за оцеляване няма милост и етика. Нашите политици да вземат пример от останалите европейски държави, които негласно,но със заби и нокти бранят и поощряват производителите си.Не мога да си обясня,как турската стока, за която се внасят и мита и такси,ще е по-евтина от нашата.
на 06.04.2016 г.
0
 
 
"Краставицата в момента от рампата на производителя излиза на 1,20 лв. - 1,30 лв. - на пазара е 3,00 лв. - 3,10 лв" - вместо да реват, отиват на пазара, продават на 1.50 лв и всички доволни ;)
+1
 
 
Ключова дума - СУБСИДИРАНЕ! И цените никога няма да се променят и производителите ще са винаги наведени и с неизгодна цена, защото ние реално нямаме субсидиране! Това ще се промени, чак когато производителя не вземе крупни мерки и не започне да блокира граници и пътища по примера на мързеливите ни комшии, които работят от 2 до 3 пъти по-малко, а получават почти двойно повече!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: