Земеделците блокират пътя Варна - Бургас

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
18:56 / 12.02.2024
855
Земеделците от цялата страна се отново излизат на протест. Те заявяват, че се изправят срещу нарастващите предизвикателства в селското стопанство през последните месеци. През днешния ден се проведоха мирни протести на производители в цялата страна, като с тежка техника бяха блокирани редица ключови пътни артерии и заходи към границите на България.

Утре предстои провеждането на голям протест в центъра на София пред сградата на Министерския съвет, както и на още 21 места в страната.

Според производителите през последните месеци са се натрупали редица проблеми, които засягали пряко сектора. Според тях министър Кирил Вътев не успял да се справи с тях.

"В този тежък период, министър Вътев реши да води преговори с една организация, която е създадена преди една година (бел.ред - Българска аграрна камара) и да изолира организациите, които от години работят в сектора", заяви по време на пресконференцията Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите.

"Всяка организация, член на ИК, е изпращала десетки писма с искане за среща с министър Вътев, в които да обсъдим проблемите в сектора и да потърсим заедно решения. Нито един от нас не е получил отговор. Затова вече не търсим срещи, не търсим диалог, а просто настояваме за неговата оставка. Защото той не успя да се справи с нито един от проблемите в сектора през последните месеци, а и не пожела да се срещне с нас, за да намерим заедно решенията им", заявиха браншовиците.

Тези проблеми включват промени в Стратегическия план, които намаляват субсидиите с 30%, нови изисквания по еко-схемите, които увеличават административната тежест на производителите, липсата на средства за компенсиране на вредите, причинени от войната в Украйна и още много други.

От Инициативния комитет излизат със следнат позиция: "Министърът на земеделието, г-н Вътев, категорично не успя да се справи с нито един проблем в селското стопанство. Той не успя да защити пред Правителството бюджета по мярката заради войната в Украйна, не направи необходимите промени в Стратегическия план, така че плащанията към земеделците да не бъдат толкова намалени. Вместо да редуцира административната тежест за земеделските стопани, бяха въведени нови регулации, които още повече затрудниха земеделците с бюрокрация. Не изрази и определена позиция по отношение на ГМО продуктите, с което да защити българското производство и българските производители".

Те призовават за реформи в сектора и за по-голяма обществена подкрепа. Те отново подчертават, че искат и оставката на земеделския министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Национални новини:
На ГКПП Капитан Андреево: Конфискуваха голямо количество "маркови...
България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., н...
Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болни...
Социалният министър каза с колко ще е увеличението на пенсиите от...
Доц. Мангъров: Задължителните ваксини трябва да станат и тези сре...
Лекар: Сегашните антиваксъри са имунизирани деца


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).