Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жечо Станков, ГЕРБ: "Промяната" умишлено се опитваха да не са градивни и да вкарат държавата в апокалиптичен сценарий
Автор: Йоланда Пелова 13:54 / 05.05.2023Коментари (0)923
©
Жечо Станков от ГЕРБ-СДС в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

ГЕРБ-СДС представиха съвместната си управленска програма с "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Защо чухме обаче критики от ГЕРБ? Приветствам в нашия ефир Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. Здравейте, г-н Станков.

Здравейте.

Г-н Станков, разбрахме, че не одобрихте управленската програма на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Пред журналисти вие казахте, че дори в сектор "Енергетика“ тя е незаконна. Вашият колегата Томислав Дончев заяви, че всичко е представено в екселски таблици, от които се виждат само заклинания и лозунги.  Костадин Ангелов пак отбеляза, че сте отишли с 13 точки, но от тях не виждате почти нищо в представената от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ таблица. Защо ви разочароваха "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“? Как си обяснявате всичко това?

Ами, в лицето на хората може би, когато човек каже, че нещо е незаконно, звучи твърде гръмко.

Да, така е.

Но "незаконно“ не означава нищо друго, освен че не е съобразено с действащи закони на страната това, което предлагат колегите. Става типично и перманентно за тях да се държат по начин, по който трябва всичко да се прави по начин, по който да не се спазват законите, включително и Конституцията на страната. И тук, за да не съм голословен, ще започна конкретно с ясна точка, която показва, че в крайна сметка се нарушава решение на Народно събрание, което е с ранг на закон. А именно: става въпрос, в крайна сметка, знаете, след като колегите управляваха, данните от статистиката излязоха – над 1,5 милиона в момента са гражданите, които живеят под прага на бедност. И като видите на пръв поглед първия ред в тяхната програма, ви прави впечатление, че те ще дефинират "енергийна бедност“, което на пръв поглед звучи добре, но веднага след това виждате, че всички домакинства, всички ние, които в домовете си ползваме електрическа енергия, ще бъдем принудени да излезем на свободния пазар, където цената на електроенергията е пет пъти по-висока. Това не означава нищо друго, освен още повече да обеднеят хората, защото такива, които в момента плащат сметки за ток около 100 лева, ще започнат да плащат сметки за ток между 350 и 500 лева. И като казвам, че това е незаконно, това конкретно абсолютно противоречи на решение на Народното събрание, което внесохме лично ние през 48-то Народно събрание, с което казахме: до 2026 г. домакинствата задължително трябва да са защитени и да останат на регулиран пазар, където държавата в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране да взима решение каква ще е тяхната цена. И тя в момента, пак казвам, е до пет пъти по-ниска от тази, която е пазарната на свободния пазар на електроенергията.

Г-н Станков, енергийната бедност може би е най-голяма в България и наистина трябва да й бъде обърнато голямо внимание. Това е голям проблем.

Безспорно. Именно заради това лично аз като заместник-министър на енергетиката, когато започвахме да пишем Плана за възстановяване и устойчивост, заложих изисквания и поех ангажимент пред Европейската комисия, че България ще дефинира "енергийната бедност“. Но тук не говорим след дефиницията й да я увеличиш тази енергийна бедност, като накараш хората да плащат по-високи сметки за електроенергия. Напротив, трябва да предприемеш дългосрочни действия, а дългата битка с енергийната бедност минава през енергийна ефективност, а не чрез даване на определени помощи, които се изхарчват, и всяка година трябва наново да се мисли откъде да се намерят пари. Така че съвсем различни са посоките, с които мислим с колегите от "Промяната“. От тяхна страна те мислят как да продължат да расте инфлацията и да обединява българското население, а от друга страна ние мислим за дългосрочни мерки, с които това да се стопира, и ние сме загрижени към хората от гледна точка на това те да имат все повече средства в джоба си, а да не ги дават за електроенергия или за високи цени на стоки услуги.

Означава ли това категорично че "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ ви казаха, заявиха ви, че не искат да управляват с вас, с това, което ви представиха?

Ако започна малко така, отпреди няколко седмици, всичко, което се случи, виждате, че ние подадохме ръка на колегите с една основна цел – да решим главния проблем в държавата, който е политическата криза. Това подаване на ръка, поне според мен към днешна дата, като го погледна, според мен беше грешно изтълкувано от тях. Те си помислиха, че тази подадена ръка означава, че те са спечелили изборите и те са първа политическа сила, което не е така. 

Защото видяхме проектокабинета им, който беше изцяло политически, нали така? Вие не очаквахте това.

Изцяло политически и несъобразен с това, което казаха българските избиратели. Българските избиратели казаха, че ГЕРБ е първа политическа сила, с 2% по-добър резултат от коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Това обаче не е отразено в техния кабинет. И още нещо – те по един според мен несправедлив и нечестен начин подведоха и своите избиратели, на които обещаваха през цялото време, че няма да си говорят с коалиция ГЕРБ-СДС. Те не само че си говориха с нас през цялото това време, а ни оставиха до голяма степен да готвим ние управленската програма на това правителство, което вместо те да ни изпратят предварително да погледнем, директно решиха да презентират пред вас, пред медиите. Така че тук, ако има някой разочарован, защото вие започнахте с първия си въпрос дали са ни разочаровали…

Да.

Според  мен, ако има някой разочарован, това би трябвало да бъдат избирателите на "Промяната“, защото те са подведени, както винаги, освен нарушаването на законите, и в това, което е поето като обещание към тях. И продължават колегите да не си го признават това нещо, защото в крайна сметка, пак повтарям, ако в сектор "Енергетика“ програмата е незаконна, защото не съответства на законодателство, то има много сектори, в които колегите приеха бележките, и съответно програмата, която се вижда в екселската таблица, в една част е програма на политическа партия ГЕРБ, или поне част от нея, защото политическа партия ГЕРБ и на официалната си интернет страница е качила програма от повече от 160 страници, която е достъпна до всички, която от предизборна лесно може да стане управленска. Тя показва ясни политики.

Подадена ръка, грешно разбрана.

Подадена ръка, която беше грешно разбрана, да.

Г-н Станков, бих ви попитала тогава какво очаквахте от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“? Подчертахте, че тези, които трябва да бъдат разочаровани, трябва да са техните избиратели, избирателите на "Промяната“. Но да не забравяме, че вашите електорати и техните са диаметрално различни. И ако вие сте разчитали в този момент на тях, на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, и се говореше как едва ли не Бойко Борисов е вкарал в капан "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, то не се ли оказа една обратна ситуация? Защото вие подчертахте – "те си помислиха, че са победителите“.

Ами по-скоро вече не мисля, че има значение политиците кой как и какво криво е разбрал. Ние сме длъжници на избирателите. Тези хора са извършвали своето задължение – гласували са, и в момента най-важното нещо е да изкараме държавата от политическата криза. Аз все повече си мисля с тези движения през последните няколко седмици от страна на колегите от "Промяната“, че те умишлено се опитваха да не са градивни в процеса, може би тласкайки държавата към това, изтичайки този бюджет и нямайки възможност това Народно събрание да приеме нов такъв, да вкараме държавата в апокалиптичен сценарий, или по-скоро те да я вкарат. Защото вече това виждам от страна на г-н Василев, който и на срещата във финансите гледаше как да обезкости всяко едно държавно дружество,  да изземе всяка една стотинка от бюджета му, само и само неговата теза, че в държавния бюджет има достатъчно средства за всичко, просто трябва да се харчат както трябва средствата, да издържи.

А истината е съвсем друга. Дупката в бюджета е огромна – 13 милиарда, които трябва да се изтеглят. Даже тук ще бъда по-конкретен. На база на изтеглянето на всички средства от държавните дружества в енергетиката, плюс поетия от него ангажимент на 1 август 2022 г. две от печелившите дружества в енергетиката да бъдат изкарани от Българския енергиен холдинг, може би с цел да бъдат в последствие приватизирани, ще доведе до допълнителна щета от 2,4 милиарда лева, които са заеми, които са предоставени от големи международни институции, за да може да функционира нашата енергетика. Това е още приблизително около 1,5% дефицит. С други думи, тук вкарваме държавата все по-дълбоко и дълбоко в дупката, от която трудно ще има излизане с подхода, който в момента показва Асен Василев.

ГЕРБ готова ли е да се справи с това? Да разбирам ли, че вие държите да има преговори по персоналния състав на един бъдещ проектокабинет? Готови ли сте за това?

Ние сме изкарвали държавата многократно от най-тежките кризи. Помните, и след тройната коалиция, след Орешарски, след фалита на КТБ, след като бяха взимани грешни решения и държавата беше осъдена включително да плати реакторите на руснаците – всички тези проблеми, всички тези кризи ги преодоляхме, плюс икономическа и COVID криза. Така че ние сме показали на целия български народ. Ако има някой, който да изкарва България от кризите, това е именно правителство на ГЕРБ. Тук обаче само искам да отворя една скоба. Само си представете Бойко Борисов премиер, а Асен Василев финансов министър. 

Бойко Борисов каза, че е единственият приятел на Асен Василев, така че нищо не се знае.

Точно така. Но аз, честно да ви кажа, предвид факта, че съм имал честта да работя с г-н Борисов, докато той е премиер – той е човек, който е взискателен и поставя задачи, които трябва да бъдат изпълнявани, и държавата да е стабилна. Аз не мога да си представя, че г-н Асен Василев ще изкара и един месец в правителство, в което Борисов е премиер, защото просто той не спазва политиките на държавата и не пази държавата от финансовите кризи. Просто начинът, по който той подхожда, е да разхищава средства във всякакви насоки, да обещава на хората неизпълними неща и затова в момента държавата се намира в такава ситуация, в която се налага всеки месец да тегли повече от милиард кредит, за да може да функционира. Забележете – всеки месец в момента държавата тегли по 1 милиард лева кредит, за да може да функционира, за да могат да се плащат пенсии, заплати на полицаи, на учители и т.н.

Г-н Станков, много напреднахме във времето. Искам само да ви попитам още нещо. Стана ясно, че днес започвате преговори с другите партии. Ще търсите ли подкрепа от ДПС и БСП?

Като имате предвид подкрепа, тук отново търсим решение по-скоро, търсим решение на политическата криза. Търсим решение на това държавата да има бюджет, който да е стабилен. Търсим решение на поетите ангажименти за влизане в Шенген, в еврозоната и тук…

Т.е. решение не значи коалиции, така ли?

Не, в никакъв случай коалиции. Тук говорим за представяне на няколко сценария. Първият от тях може да си е чисто правителство с лица от политическа партия ГЕРБ в коалиция със СДС, които да представят своите политики и те да бъдат изчистени, а другият вариант е лица, които са достойни и компетентни в своите области, да могат да сформират също едно такова правителство с широка подкрепа, което отново в краткосрочен план да изпълни основните задачи, отново: финансово стабилизиране на държавата, Планът за възстановяване и устойчивост, по който между другото, на първа линия трябва да стигнат парите до хората за саниране на многофамилните жилищни сгради, до общините, до бизнеса, за да може да се стабилизира държавата. Това са основните задачи, плюс Шенген и еврозоната, естествено.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: