Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Желанието на 16-годишно момиче да се омъжи за бащата на детето си, даде повод на КС да оспори промените в Семейния кодекс
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 01.02.2024Коментари (0)878
©
Конституционният съд е образувал дело за противоконституционност в разпоредба от новоприетия Закон за изменение и допълнение на Семеен кодекс.

Повод за това е внесена в Софийски районен съд молба от 16-годишно момиче с искане да ѝ се разреши да се омъжи за 20-годишен младеж. В нея младата жена посочва като важна причина за бракосъчетанието обстоятелството, че има дете от мъжа.

Делото е започнало преди Семейният кодекс да бъде изменен. От районния съд подчертават, че закон, отменящ действащ, е годен предмет на контрол за конституционосъобразност, независимо от влизането му в сила, тъй като запазва самостоятелно значение.

Искането е едно от първите отправени, съответно новите разпореди в Конституцията, според които съдебен състав има право да сезира Конституционния съд при съмнение за противоконституционност.

Припомняме, че до края на декември Семейният кодекс даваше възможност на човек, който е навършил 16 г. да сключи брак с разрешение на районния съдия, когато важни причини го налагат, пише bTV. Почти в 100% от делата важна причина беше, когато момичето очаква дете. На делото районният съдия изслушваше двойката, техните родители или попечители.

Това беше възможно до последните промени в Семейния кодекс, които бяха приети през декември. Те основно засягаха осиновяването, но между първо и второ четене отпадат текстовете за сключване на брак от непълнолетни.

Настоящото искане е отправено от Софийския районен съд във връзка с отмяната на възможността, при изключение и важни причини, да е възможно сключването на брак на лице, което е навършило 16 години.

Съдът отправя искане отмяната на текстовете от Семейния кодекс да бъде обявена за противоконституционна, тъй като е в противоречие с Конституцията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: