Железопътно-фериботната връзка Варна - Иличевск - Поти включва България в Транскаспийския маршрут

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:07 / 09.02.2016
1194
На проведеното пето заседание на Междуправителствената българо-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно техническо сътрудничество на 2-и и 3-и февруари в гр. Тбилиси, Грузия, "БДЖ - Tоварни превози" ЕООД подписа Меморандум за сътрудничество с Trans Caucasus Terminals LLC. Дружеството е дъщерно на грузинските железници. Българската делегация в Грузия бе водена от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

С цел развитие на товарните превози между Европа и Азия през териториите на България и Грузия, двете страни се договориха активно да участват в преговорите за проекта на многостранно споразумение за създаване на транспортен и транзитен коридор Персийски залив - Черно море.

Във връзка с участието на Грузия в инициативи за развитие на мултимодалния транспортен коридор от Китай за Европа през Транскаспийския маршрут, се обсъди възможността за включването на България през железопътно-фериботната връзка Варна - Иличевск - Поти/ Батуми или през пристанище Бургас.

В резултат на стартиралите по-рано преговори между "БДЖ - Товарни превози" ЕООД и Trans Caucasus Terminals LLC, се подписа Меморандум за разбирателство между двете компании, с цел развитие на взаимното сътрудничество и участие в различни инициативи и проекти в сферата на товарните превози. Също така, беше разгледана и възможността за присъединяването на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД към основаният в края на 2015 г. консорциум между големи транспортно-логистични компании от Китай, Азербайджан, Казахстан, Грузия и Турция (като асоцииран партньор) за превоз на товари от Китай за Европа по т.нар. Нов Път на коприната.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).