Жена върви пеш от Ирландия до Божи гроб

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 17.04.2023
697
На 4 500 километра от дома. Аня Бакер и нейната арфа са на път за Божи гроб.

"Живеем в безвремие. Имаме цялото познание, части от света са изключително добре развити. Бих искала хората да излязат от тясното пространство, в което живеят, и да знаят, че могат да направят всичко. Аз например съм просто една домакиня, която има музикално образование и отглежда децата си в малко населено място. Щом аз мога да измина цялото това разстояние с арфата, значи всеки може всичко, защото аз съм един обикновен човек", казва пред NOVA Аня Бакер.

След 9 държави Аня разказва, че всяка е различна. Събира впечатления най-вече за хората, но не пропуска и природата, през която я отвежда пътуването й.

"България - зашеметяваща природа, планините са невероятни. Православието тук има огромна история, невероятна сгради, изкуство. Впечатлена съм от историята от римско време в Пловдив. О, Боже! Всичко това е забравено сякаш. Как така аз не знаех всичко това? Трябваше да дойда тук, за да го открия. Това трябва да е нещо, за което всички говорят и всички трябва да идват тук, за да го видят", казва Аня Бакер.

За Аня от Ирландия това е третото поклонническо пътешествие. Първото е било преди близо 15 години до Сантяго де Компостела.

"Всичко започна, защото аз бях една ядосана 40-годишна жена. Историята не е приятна. Майка ми е жертва на насилие. За съжаление аз прочетох анализ за тези неща и си казах - всяко насилие е грешно. И тогава взех решението. Взех арфата, тя ми дава пространство. Това беше възможност да комбинирам две неща - лично изцеляване и нещо, което така или иначе исках да направя - да бъде първата жена, която да измине дълго разстояние, през трудни терени, носейки арфа. И в края на това пътуване действително целият този казус с майка ми беше изчезнал. Аз буквално го извървях и преодолях", казва Аня Бакер.

Преди 5 години Аня успява да стигне с арфата си и до Рим. Посвещава пътуването на баща си, който починал 6 месеца по-късно, но това не я отчайва. Посвещава третото си поклонническо пътешествие до Йерусалим на душата.

"Трябва да започнем от някъде, както всяко пътуване започва с първата стъпка. Така мога да споделя и моята любов с всички. А и моята работа. Аз работя с пациенти в края на живота им. А и арфата може да създаде пространство, в което да сме себе си", казва Аня Бакер.

Въпреки че пътешествието не върви съвсем по план, тъй като вече е трябвало да бъде в Йерусалим, Аня се радва, че може да сподели Великден с хората в България.

"Великден е любимият ми празник. Той е много по-въздействащ от Коледа. В Ирландия хората обичат Коледа, защото има подаръци и украса. Но Великден е за да открием себе си, да разберем, че имаме огромен потенциал. От християнска гледна точка всичките ни грехове са опростени, когато Той е разпънат на кръста и умира. Днес е денят, в който ако искаш да промениш нещо, трябва да действаш", казва Аня.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).