Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живко Суджука се забърка в нов скандал! Ще строи в защитена местност край нос Калиакра?
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 26.10.2018Коментари (0)1829
© Дневник
Главният архитект на Каварна е заверил в нарушение на Закона за устройство на територията три разрешения за строителство в терени край н. Калиакра, част от защитеното природно и приоритетно местообитание "Понто–сарматски степи". Разрешенията са издадени в полза на дружеството "Калиакра инвест", свързано с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Това става ясно от писмо, изпратено от Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич до кмета на Каварна Нина Ставрева и главния архитект на общината Камен Жейнов, съобщава "Дневник".

Според текста на писмото трите строителни разрешения са били издадени първоначално на 7 февруари 2012 г., а срокът на валидността им е изтекъл на същата дата през м.г. В същото време в Закона за устройство на територията изрично е посочено, че повторното заверяване на вече издадени строителни разрешения може да стане не по-късно от три месеца след изтичане на валидността им.

Но от повторната заверка на трите документа става ясно, че заявлението за подновяването им е било подадено едва на 7 юли м.г., или цели два месеца след крайния срок, установен със закона. Въпреки това на 11 юли м.г. главният архитект на Каварна ги е заверил със собственоръчен подпис и печат.

Според председателя на сдружението "За туризма на Калиакра" Стелиян Томов нарушение при издаването на разрешенията за строеж в имотите на "Калиакра инвест" е било извършено още през февруари 2012 г. Те са били съставени без извършване на преценка на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда. Според Закона за устройство на територията това е следвало да бъде извършено още преди одобряване на инвестиционните проекти на компанията.

Дружеството "Калиакра инвест" е собственост на три физически лица – Николай Мартинов, брат на бившия депутат Живко Мартинов, Валентин Николов и Марияна Иванова. Мартинов подаде оставка като депутат, след като беше установено, че от името на премиера Борисов е притискал добрички бизнесмен да му дарява големи количества суджук и други колбаси. Валентин Николов, по-известен в Каварна с прякора си Цуци, беше парламентарен съветник на Мартинов. Справка в Търговския регистър показва, че до 2014 г. той лично е притежавал дялове от компанията.

Противозаконно презаверените строителни разрешения са издадени за терени, граничещи с "Резерват Калиакра", и са част от защитеното природно и приоритетно местообитание "Понто–сарматски степи" край носа. Заради изграждането на ветроенергийни паркове и туристически обекти в степите през 2013 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а през юли м.г. Съдът на ЕС забрани на страната ни ново строителство край Калиакра. Любопитен детайл в случая е, че презаверката на невалидните строителни разрешения на "Калиакра инвест" е станала само 10 дни преди решението на съда да стане публично.

Въпреки заплахата от тежки санкции срещу страната, сега кметът на Каварна Нина Ставрева (БСП) настоява трите терена, собственост на "Калиакра инвест", да бъдат извадени от обхвата на защитената територия, за да бъдат предвидени за застрояване в новия общ устройствен план на общината. Очевидно със същата цел е било извършено и противозаконното подновяване на строителните разрешения, издадени на компанията. "Аз не съм разследващ орган и напълно съм се доверил на информацията, предоставена ми от община Каварна във връзка с разрешенията за строеж", това е заявил само преди дни пред регионалното електронно издание RNS управителят на дружеството "Национален център за териториално развитие". То е избрано да изработи общия устройствен план на Каварна след конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Още през 2012 г., веднага след издаването на документите, във всеки от трите терена над южната скална стена на Калиакра е била излята по една бетонна плоча, като общата квадратура на започнатото строителство е около 300 кв.м. Сега, за да може върху тях да продължи строителството на сгради, определени от инвеститорите им като "обществено обслужващи", главният архитект на Каварна трябва да издаде нови строителни разрешения. Това обаче не е възможно именно заради влязлото в сила решение на Съда на Европейския съюз. А при положение че старите разрешения за строеж от 2012 г. са на практика невалидни, това прави трите строежа незаконни.

По тази причина в писмото на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич до кмета на Каварна Нина Ставрева е указано, че тя следва "съгласно правомощията по чл.224а и 225а от Закона за устройство на територията да предприеме незабавно необходимите действия по спиране, забрана достъпа и издаване на заповед за премахване на незаконните строежи".

Противно на това в кореспонденция с министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Ставрева настоява от обхвата на защитената територия край Калиакра да бъдат изключени не само трите строителни площадки, но и целите терени с обща площ от близо 340 дка, в които се намират. Според европейската Директива за опазване на природните местообитания обаче строителство в тях се допуска само и единствено, ако то засяга човешкото здраве или обществената безопасност. При това само след изготвяне на експертно становище на Европейската комисия.

Точно тази визия за т.нар. опорен план, предшестващ изработването на проект за общ устройствен план на Каварна, беше представен по време на заседание на общинския съвет в града в края на септември т.г.

Заради предприетия опит за изключване на терени от обхвата на защитеното природно и приоритетно местообитание "Понто–сарматски степи", за което има наложена пълна забрана за строителство от Съда на Европейския съюз, днес от сдружението "За туризма на Калиакра" са подали сигнал до главния прокурор и премиера.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: