Зинаида Златанова: Добре е да следим какво става със законите на ЕС, които касаят реалния ни бизнес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:11 / 20.04.2023
794
Изпълнявайки, или не изпълнявайки законите на ЕС, особено тези, които са важни за функциониране на вътрешния пазар, ние директно помагаме или пречим на собствения си бизнес да функционира добре в този вътрешен пазар. Ние хармонизираме закони вече 20 години и повече. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Зинаида Златанова, бивш заместник министър-председател и министър на правосъдието и ръководител на представителството на Европейската комисия в България. 

"Добре е да следим какво става със законите, които касаят реалния бизнес. Има и някаква доза може би интереси, които влияят на начина на въвеждането на европейските закони у нас. Но Европейската комисия не може да бъде излъгана, няма как да го въведете неправилно и условно казано да не ви хванат. Какво се случва, когато парламентът не работи редовно и има ли отношение това. 

И да, и не, тъй като редица изисквания, директиви, регламенти, които приема Европа най-общо казано, могат да бъдат въведени не само чрез законодателни актове, но и чрез подзаконови нормативни актове на Министерски съвет, та дори и на отделни министри. Т.е. това не е задължително и не се дължи на нередовната работа на парламента. Така че смесени са причините. А и винаги правната техника, която се използва, би могла да бъде и по-гъвкава, именно с цел максимално да се разтовари парламентът от въвеждане на изисквания, освен ако в краен случай не е нужно законодателно уреждане, разбира се. Но това вече е много професионален разговор защо винаги вдигаме на ниво закон всяко едно изискване, което идва от Брюксел, може ли да стане по друг начин, добре ли е да става по друг начин, биха ли могли правителствата, министрите да поемат повече отговорност за този процес или не.  

Зинаида Златанова поясни, че от регистъра на Европейската комисия, който е достъпен, е видно, че България има около 40 активни наказателни процедури, като някои от тях вече са в съдебна фаза.

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат много ...
Нови такси за някои лични документи
Вижте кога изтича срокът на министъра на енергетиката да предложи...
Българин: Абсурд, не тегля заеми от банки. Всичко отива за храна ...
Кабинетът ще покрие дефицита в енергийния фонд, за да не се компе...
Европейската банка намалява лихвите, ще рефлектира ли и у нас?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).