Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Златният учител Тео: Ще оцеляват хора с умения, които не са налични в интернет
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 27.01.2022Коментари (0)1030
©
Светът има нужда от служба за сигурност и това е образователната система, смята учителят по физика Теодосий Теодосиев. В интервю за БТА известният учител подчерта, че образователната система трябва да подсигури всяко дете така че, ако утре то остане последният жител на планетата Земя, да може да спаси цивилизацията.

За да се предотвратят катастрофалните последствия от онлайн обучението, семейството и учителите трябва да внушат на децата, че са нужни жертви в името на образованието, защото светът става все по-конкурентен, а тенденцията е все повече хора на умствения труд да се конкурират с изкуствения интелект, посочи той.

Ще оцеляват хората с липсващи в интернет умения и таланти

Теодосиев прогнозира, че в следващите години ще оцеляват хората с умения, таланти и с творчество, които не са налични в интернет.

Преди стотина години, благодарение на Хенри Форд, Никола Тесла и Ото Дизел, светът много напредна в технологично отношение. Мечтата на Тесла е била да освободи хората от физическия труд. Форд е искал да направи автомобил, който всеки работник може да си купи и такъв трактор, който всеки селянин да може да си купи. Целта на тази демократизация на технологиите е да освободи човека от физическия труд, но милиарди хора по този начин остават излишни. Сега се работи по изкуствения интелект, това означава, че ще има нови милиарди хора, занимаващи се с умствен труд, които ще останат излишни - тези, които работят рутинна работа, в която няма творчество, смята учителят.

Ученици на Теодосиев са учени със световна слава

Теодосий Теодосиев е обучавал ученици, които са се развили като учени и изследователи, и днес се радват на световна слава.

Един от тях е Теньо Попминчев, професор по физика, родом от Казанлък, работещ в университет в Калифорния. Според неговия учител Теодосиев, проф. Попминчев е единственият българин, който има шанс да получи Нобелова награда заради разработките си в сферата на рентгеновите лазерни устройства. С гордост учителят казва, че неговият ученик вече е получил младежка Нобелова награда преди седем години за своите разработки, които са в основата най-фините лазерни скалпели, с които се правят животоспасяващи операции, но същевременно могат да бъдат елемент от оръжия с междупланетарен мащаб.

Друг негов ученик Петко Динев, е номер едно в света по производство на видеокамери с висока разделителна способност, с които снабдява НАСА, частни космически компании, подводниците на Американската армия, както и правителствени служби за охрана на границите срещу терористи. На тях пише името на американска фирма, но те се произвеждат от студенти от Технически университети в България, уточни Теодосиев.

Според него има огромна вероятност технологиите да превърнат хората в своя функция, вместо да бъдат техен помощник. Опасенията му са, че има все повече технологично зависими хора чрез измислени нови потребности - в резултат хората стават все по-мързеливи и не искат да мислят.

Разумно е да научим децата да работят с мозъка си

Разумното решение е да научим децата от най-ранно детство да работят с мозъка си, само в краен случай да използват техниката като патерица, помощен уред за ума, каза Теодосиев.

При един възможен космически катаклизъм или Армагедон, сътворен от самите земляни, ще ни се наложи да правим цивилизация отново, затова всяко дете трябва да е готово, ако се наложи като Робинзон, да прави цивилизация отначало, казва той.

"На моите ученици в края на учебната година им давам задача да напишат есе - литературно, в него няма задачи от физиката, а примерно с тема за края на света и за състава на новия Ноев ковчег. Сериозна задача, в която на мислещите човечета, които могат да не са блестящи по физика, но разсъждават по темата, анализират и съумяват да видят бъдещето, им пиша шестици", споделя опита си Теодосиев.

Намаляват желаещите да учат точни науки

Легендарният учител се прочу със своята школа за обучение на млади физици и математици. Той не крие тревогата си, че с годините броят им намалява. Ако преди седем-осем години имах около 85 възпитаници, то сега в съботите и неделите от цялата страна идват около 35 души, от тях 15 остават на олимпиада, отбеляза Теодосиев.

Намаляват желаещите да учат точни науки и това е тенденция в световен мащаб подчерта той, но предупреди, че в малка държава като България това е опасно. Според него младите учени трябва всячески да се стимулират и от семейството и от учителите си за да се поддържа любопитството, мотивацията и будния научен дух.

Учителят Теодосий Теодосиев изнесе онлайн лекция във Великотърновския университет. Инициативата на висшето училище е чрез лекции на мотивиращи и интересни хора да бъде съхранен академичния дух сред студентите в условията на дистанционно обучение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: