Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зорница Русинова: Темата, която не виждаме, е добре покрита от Закона за бюджета 
Автор: Йоланда Пелова 19:28 / 21.12.2023Коментари (0)746
©
България има доста усложнена система, за разлика от много други страни-членки, по отношение на социалната подкрепа на хората. От една страна, през осигурителната система има защита за различни видове осигурителни рискове, включително по този начин се генерират и средствата за пенсии, за майчинство, за болнични. Но от друга страна, с годините много добре се разви и системата за социално подпомагане и социални услуги. И макар да сме по отношение на обезщетенията по-назад от европейските страни, това касае и системата за здравеопазване, имаме все пак доста сериозна развита система за социални помощи и адресиране на специфични нужди, например на хора с увреждания. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Зорница Русинова, бивш социален министър и настоящ председател на Икономическия социален съвет на Република България.

Въпреки всичко това по думите й в България има нужда голяма част от тази система да се реформира: "Но един от сериозните плюсове е, че ние имаме добра система за защита при безработица, сравнително доста дълги периоди спрямо други страни-членки, добра защита по отношение на майките – ние сме страната с най-дълго майчинство и добре платено през първата година, включително и втората година е платено, макар и минимално, което в голяма от част от другите страни на Европейския съюз го няма".

Една от основните препоръки на Икономическия и социален съвет е да се обърне внимание на службите по трудова медицина: "За да може да се актуализира нормативната база, която ги регулира, и начинът, по който действа цялата система, защото превенцията и профилактиката са в основата на това да имаме по-здрава нация. И това касае и подобряване и на условията на труд в предприятията. По-скоро е малко да се обърне внимание на пазара на труда, защото темата, която някак си не виждаме, е добре покрита от Закона за бюджета – начинът, по който, макар и малко на брой, неактивни безработни хора, особено младежи, се активизират и с какво може държавата да подкрепи работодателите за проблема, който почти всеки сектор има, с липсата на кадри. Както и темата за доходите, защото извън дебата за минималната работна заплата, няма конкретни политики, които се развиват по отношение на средните доходи", коментира Зорница Русинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Зелен преход
Земетресения в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: