Зърнопроизводители: Пшеница и слънчоглед има достатъчно, всичко друго е спекулация

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
08:45 / 15.03.2022
1021
Над 3 милиона тона пшеница, реколта 2021 година, лежат в складовете на зърнопроизводителите у нас, съобщи за Plovdiv24.bg Светослав Русалов, член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му, страната ни няма как да закъса за зърно, при положение, че има толкова много налично у нас.

"Всичко останало са спекулации, някой нагнетява напрежение“, добави Русалов. Това количество би стигнало за две-три години, тъй като е доказано, че 1200 000 тона стигат за годишната прехрана на населението ни. След три месеца ще се прибира и новата реколта от зърно.

Русалов не знае какво количество е договорено за изкупуване от държавата и какви са нейните складове, годни за съхранение. Но при всички случаи трябва да се избърза с изкупуването, тъй като складовите наличности на зърнопроизводителите не са безкрайни и в тях след три месеца  трябва да се побере и новата реколта.

Държавата не бива да се намесва в пазарния механизъм за цената на зърното и трябва да го изкупи от търговците на същия този принцип. Държавата трябва да изкупува зърното на пазарната цена, установена на международния пазар, тъй като пшеницата е борсова стока и цената и се определя от световния борсов пазар. Същото се отнася и за слънчогледа. Никой не може да влияе върху този пазар, всичко друго би било груба намеса от страна на държавата, която не би следвало да забранява и износа. Това също би било вмешателство.

В този смисъл зърнопроизводителите трябва да продадат всичко, което не ни е необходимо. "Това, което е свободно и излишно, след като бъде задоволен българския пазар, трябва да се изнесе. Но, разбира се, чак тогава“, поясни Русалов.

По думите му, именно заради пазарната политика  зърнопреработвателите са  допуснали спекула с цената на олиото у нас. "Има достатъчно слънчоглед, няма никакви опасения той да бъде изчерпан“, каза още Светлозар Русалов. Но за цената на олиото трябва да се държи сметка най-вече на зърнопреработвателите, а не на зърнопроизводителите, добави той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).