Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Звучи грозно, но българинът изоставя децата си, за да печели в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 12.12.2022Коментари (3)754
©
"Всяко четвърто дете в България е оставено от своите родители, или някъде около 20- 25% от децата у нас на практика са без един или без двамата си родители, които работят в чужбина. В ромската общност процентът стига до 40%. Това са деца, които са оставени на грижите на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство.

И когато казвам, че всяко четвърто дете е вайбър дете – дете, което контактува със своите родители единствено по вайбър, на практика аз цитирам една стара статистика, защото истина е, че към днешния ден ние не знаем колко деца всъщност са жертва на този проблем.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в зала "Сердика“ на София Хотел Балкан при откриването на публичната дискусия: "Детето между трудовата миграция, институционалните норми и разширеното семейство“, която организира съвместно с Програма ROMACT на Европейската Комисия и Съвета на Европа.

Идеята на форума бе да повиши обществената и институционална осведоменост, както и чувствителността към уязвимостта на децата на трудовите мигранти, особено на деца, оставени в бедни и маргинализирани общности от родители, заминали за работа в чужбина. Целта бе да се открият потребностите на децата и на разширените им семейства, както и необходимостта от интегрирана подкрепа и внимание.

"Няма актуална статистика, няма кой да проследи колко са децата, а от там тези деца са оставени извън грижата на държавата. Деца, които стават жертва на насилие в разширеното си семейство; деца, които са самотни, понякога склонни към самоубийство; деца, които отпадат от образователната система; деца, които са жертва на трудова експлоатация; деца, които стават жертви и на противообществени прояви, част от които са извършители те самите, за съжаление; деца, които имат ограничен достъп до здравеопазване; деца, които са жертва на липсата на представителство; деца, които са жертва на лоша грижа. Това са нашите деца“, така очерта проблемите проф. Ковачева.

Тя допълни, че проверките, които институцията на омбудсмана прави през годините, в резултат на постъпващите множество жалби по въпроса, са очертали съществени дефицити в осигуряване грижата за тези деца.

"Най-често системата за закрила на детето реагира с прекратяване на мярката за закрила – с последващо настаняване в обществена грижа. Тези деца остават извън системата. Затова тези деца са рискова група. Те са рискова група, защото са сами“, допълни омбудсманът и изброи редица тревожни прояви, които се наблюдават при такива деца - свръхагресивно поведение за привличане на внимание; социална тревожност; девиантни поведения, емоционална изолация заради самотата и травмата на изоставянето, специални образователни потребности.

Подчерта, че оставянето на деца без родителска грижа е тежко и сериозно нарушение на основните права на човека, което е заплаха и за просперитета на държавата, защото "всяко четвърто дете е много страшна статистика“.

Посочи, че държавата ни трябва да има по-специфична грижа и по-специфични практики, тъй като голям брой от децата на трудови мигранти са от ромските общности, където масово не е уредена практиката на представителството и където никой не обръща внимание на здравето на тези деца, на образованието им и социалната подкрепа.

 "Най-голям брой са трудовите мигранти в най-бедните райони в България – Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Силистра, Кюстендил, Търговище, Разград, Ямбол и Хасково. Не са разработени подходящи инструменти за наблюдение на децата на трудови мигранти и така не се планират мерки и ефективни политики на институционално ниво“, алармира омбудсманът.

Форумът започна с фотоизложбата "Живот без тях", която нагледно показа трудностите, които срещат деца на трудови мигранти в Община Борован.

Видеообръщение в дискусията направи ръководителят на Отдел за роми и неуседнали от Съвета на Европа Елени Цецеку.

Сред участниците във форума бяха още народни представители от социална комисия в лицето на Деница Сачева и Искрен Арабаджиев; Виорел Бадеа - депутат и докладчик на ПАСЕ за въздействието на трудовата миграция върху децата; доц. д-р Велина Тодорова - заместник-председател на Комитета на ООН по правата на детето; Програмният ръководител на РОМАКТ от Съвета на Европа Ана Оприсан; заместник-министрите Надя Клисурска от МТСП и д-р Мария Гайдарова от МОН; председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова; представителят на УНИЦЕФ в България Кристина Де Брoйн, гл. ас. д-р Ана Попова от Института по философия и социология на БАН и др.

Съорганизаторите от Програма ROMACT представиха доклад от теренно проучване, проведено в няколко български общини. В него интервюираните лица споделят, че от почти всяко домакинство от тяхното населено място има поне един човек в чужбина. Това са млади хора, в активна трудоспособна възраст, родители на малки и по-големи деца.

Докладът систематизирано извежда предизвикателствата и трудностите пред децата, пред възрастните, които полагат грижи за тях в отсъствието на родителите им и пред институциите на местно ниво, които са в резултат на празноти в действащата нормативна уредба и административни процедури за уреждане на настойничеството, за социалната подкрепа и осигуряване на достъп на децата в риск до подходящи за тях услуги.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.12.2022 г.
0
 
 
Агенция за закрила на детето да престане да пише доклади и прави никому ненужни скъпи проучвания,а да застави българските политици да направят така,че да не се налага български деца да бъдат гледани от роднини,за да може мама и тати да изкарват пари в чужбина и да им осигуряват що-годе нормален живот.Ако в България можеше да се печели достатъчно за нормален живот,нямаше да има толкова много икономически емигранти
Aнонимен
на 12.12.2022 г.
+2
 
 
Не ги изоставят!Просто им осигуряват нормално съществуване-да се хранят нормално,да не мръзнат през зимата,да могат да посетят кино или театър..ако останат родителите тук,децата ще живеят като полуживотинчета-некъпани и непрани(пестим от сметки за вода и ток),за култура и дума да не става,за спорт също-ако не успееш в общинската програма,няма как да даваш по 250лв такса за две деца,ще ядат боклуци,щото са най-евтини...ей затова родителите ходят в чужбина!!!!!
+2
 
 
Нищо изненадващо. България е обречена на изчезване от световната карта, наследници сме не на Левски, а на неговите предатели, както беше казал драгият г-н Сиромахов. Продажниците в тази държавица нямаха край, вече няма патриотизъм, няма морал, няма ценности... Аз лично съм на 30 + год. и не виждам как с моя стандарт (като на средностатистически българин - демек беден) ще мога да съм пълноценен родител и да осигуря добро бъдеще на децата си. Ако някой ден заживея в нормална държава, с нормални доходи, било то България, Англия, Германия, тогава ще мисля за "сериозните неща".
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: