Адвокат Бекирска: Заради Шенген фокусът върху деца ще се засили, защото рискът е сериозен

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
22:14 / 04.04.2024
1613
Отвличания на деца се наблюдават най-вече при смесени бракове. За подобна тенденция съобщи в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокатът от София Йорданка Бекирска, която е специалист по семейно право.

"Когато майките и бащите имат конфликтни отношения и единият от двамата е българин, най-често това е майката, която взима детето, след като е преценила, че този брак повече няма смисъл да съществува. Взима детето и се връща при корените си, при своите родители заедно с детето. Тя даже няма усещането, че прави нещо неправомерно, а то е неправомерно, подсъдно престъпление и следователно нарушава правата най-вече на детето, после на другия родител, и всъщност тя е в много уязвима позиция", обърна внимание Бекирска.

Адвокат Бекирска добави, че заради рискът, който съществува ще има изненадващи проверки: "Фокусът върху децата ще се засили много, защото рискът е сериозен. Препоръчвам на хората да си носят всички документи, за да могат да удостоверят правото на детето да пътува и да бъде извеждано към съответната държава".

Тя изрази своята болка: "Не сме дорасли за Шенген, защото отново не разбрахме какво означава всъщност тази възможност да пътуваш свободно. Все пак съгласието на едно дете да пътува е от двамата родители – това не е отменено в закона.  Краткосрочните ваканции са позволени, но не и дългосрочните. За мен Шенген е възможност за свободно придвижване. По-голямата част от Европа го прави съвсем спокойно."

Кои са необходимите документи, които трябва да носят със себе си родителите и какво да направим, ако съществува някакъв риск детето ни да бъде отведено? С какви казуси адвокат Йорданка Бекирска вече се е сблъскала, чуйте в прикачения аудиофайл!

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Аналитични новини:
Политологът Антоний Тодоров: Европа трябва да излезе от тоталната...
Чернева: Не виждам как може да бъде отворено отново Френското пре...
Икономист: Минималната заплата трябва да достигне жизнения миниму...
Атанас Пеканов за парите, които трябва да получим по ПВУ: Тези пр...
Политологът Иван Начев: Главчев подходи сравнително несериозно
Проф. Близнашки: По-добре избори, 4 години държавата се намира в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).