ЕС се готви за евентуално извънредно положение в Гърция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
13:44 / 16.06.2015
6043
Евентуален фалит на Гърция би имал непредсказуеми последствия върху Европа. Това обяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Той призова участниците в преговорите по гръцкия дълг да положат допълнителни усилия не само заради Атина, но и в интерес на Еврозоната.

"Ще продължим да отпускаме средства на банковата система на Гърция, ако финансовите ѝ институции изпълняват указанията ни и предложат достатъчни гаранции. Ако обаче се окаже, че гръцкото правителство няма достъп до финансовите пазари, то свежият приток на средства в банките не може да бъде използван за погасяване на дълговете към кредиторите. Гръцките власти трябва да се съгласят с условията на кредиторите", коментира шефът на ЕЦБ.

Същевременно еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз трябва да се подготви за евентуално извънредно положение в Гърция, ако не бъде постигнато разбирателство при преговорите. В четвъртък се очаква среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, които ще обсъдят ситуацията с гръцкия дълг.

Правителството в Атина заяви, че няма да отстъпи пред исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците. Същевременно Гърция изяви готовност във всеки момент да се върне на масата на преговорите.


Виж коментарите (4)
Още новини от Аналитични новини:
Атанас Пеканов за парите, които трябва да получим по ПВУ: Тези пр...
Политологът Иван Начев: Главчев подходи сравнително несериозно
Проф. Близнашки: По-добре избори, 4 години държавата се намира в ...
Хампарцумян: Европа се превръща в индустриален слабак
Кузман Илиев: Ние 3-4 години сме в политическа криза, но при едни...
Богданов: Инфлационният критерий е критичният за влизането ни в е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).