Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Хампарцумян: Европа се превръща в индустриален слабак
Автор: Ива Дойчинова 18:56 / 11.04.2024Коментари (0)1055
© Фокус
Полека-лека Европа се превръща в индустриален слабак. Имаме нужда от един голям разговор за план за реиндустриализация по стандартите на ХХІ век, което не изключва постигането на някои от зелените цели, но не по начина, по който те са замислени. Това каза финансовият експерт Левон Хампарцумян в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Войната в Украйна и Зелената сделка се отразяват контрапродуктивно на икономиката на Европа, заяви той. "Производителността на труда пада. Европейските пазари се заливат от китайски автомобили, които изглеждат много добре и не са много скъпи. Някои големи производства от химическия и индустриален комплекс заявяват, че ще изнесат дейността си в Китай и в САЩ. Това, че липсата на евтин руски газ в Германия предизвиква шок, означава лошо стратегическо планиране и вградена неустойчивост, базирана на някои допускания, които се оказаха грешни“, заяви Левон Хампарцумян.

Заради дисбалансите в икономиката се увеличават фалитите. "Това са признаци на отслабнала икономика“, допълни той.

Европа изостава в ключови сектори на икономиката. "Най-хубавите чипове в света се произвеждат в САЩ и в Америка, а Европа произвежда машините за това. Европейската комисия щеше да прави европейски интернет – къде са тези неща?“, коментира финансистът.

За да бъде конкурентна европейската икономика на тази на САЩ и Азия е необходимо индустриално и икономическо обединение, заяви Левон Хампарцумян. "Трябва да се намери начин политически и административно да имаме икономическа интеграция, която да е на нивото на ефективност на Китай и Америка. Европа се нуждае от план за реиндустриализация, енергийна независимост и устойчиво производство на евтина енергия. Капиталовите пазари, както и лихвите, са компоненти, те не са магическа пръчка, с която могат да се решат проблемите. Това са процеси, които би трябвало да станат по естествен начин, защото както европейските банки, така и капиталовите пазари са много малки спрямо американските, особено след като Великобритания излезе от Евросъюза. Парадигмата, че само пазарната либерална икономика може да бъде успешна, днес е под атака. Не е напълно отречена, но има признаци, че някои от нещата не работят така, както трябва“, коментира експертът.

Европейските лидери по думите му не осъзнават напълно какви са предизвикателствата пред Стария континент. "Те са деиндустриализация, падане на стандартите в образованието, нахлуване на нискообразовани и нежелаещи да се интегрират чужденци. Това е истинският разговор и това са нещата, които са ни важни. Идва времето, когато трябва да заместим PR-а с действие“, призова финансистът.

Той допълни, че не е изненадан от запазването на лихвите от Европейската централна банка. Според него е реалистично да имаме относително високи лихви за по-дълъг период от време – няколко години, за да може дисбалансите в паричното предлагане да се изчистят без големи шокове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: