Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Иво Желев: Най-вероятно ще се направи микс от меморандума на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ
Автор: Цоня Събчева 16:38 / 06.03.2024Коментари (1)1480
© Фокус
И меморандумът на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ са писани твърде бързо. Има доста пукнатини в тях и доста подводни камъни, които биха усложнили работата на бъдещата сглобка. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" управителят на агенция “ЕСТАТ" Иво Желев.

"По-прясно ми е споразумението, което предлага ГЕРБ, което изглежда окей принципно като баланс на позициите на двата партньора в управлението. За мен обаче, механизмите за номиниране и избиране на определени ключови фигури в държавата, ми е доста сложен, доста ми е сложен, меко казано. Някакви комисии от по трима души от едната партия и от другата се събират, предлагат, гласуват. Обаче, ако не успеят да стигнат до общо решение, нещата отиват в парламента или пък при лидерите на двете формации и т.н. Според мен е много, много сложно. Нещата стигнат ли до парламента и ако за всяка позиция трябва да се събират лидерите на партиите, това като процес няма как да върви гладко. Струва ми се, че поставянето на повече власт в парламента, и то в така добрата част от него, в кавички го казвам и с усмивка, след като дълги години наред ГЕРБ неглижираше парламента. Нека само да си припомним кои председатели от ГЕРБ бяха начело на Народното събрание и сега изведнъж все повече и повече власт и ключови решения в парламента, ми се струва леко странно", коментира още той.

"Може би Борисов е преосмислил позицията си по този въпрос", изрази надежда Иво Желев.

"Другото, което ми направи впечатление, има някакви супер важни регулатори, които ще ги избираме с квалифицирано мнозинство, има други, които ще ги избираме с обикновено мнозинство. Освен това, на три месеца отчет на министерство, ми се струва, и то публичен... Баба ми казваше “Прекален светец и Богу не е драг". И какъв е критерият в крайна сметка за това, дали някой се справя добре, или не се справя? Има министерства и ресори, които дори да се справят чудесно, не е много добра идея да кажеш точно какво са направили, говоря за силовите и някои други, по-невралгични институции. Така че да, най-вероятно предложението на ГЕРБ ще постигне това, което те искаха. Ще узакони доминиращата им позиция и все пак ще сложи на масата някакъв документ, около който може да се работи в бъдеще. Много съм скептичен по въпроса за сроковете, които се поставят като перспектива в този документ, защото хайде 9 месеца управление доминирано по-скоро от ГЕРБ, с премиер от ГЕРБ и министри 50:50, вероятно е окей. Но след това, пак два мандата на ротационен принцип по 15 месеца, не знам, много съм скептичен. Особено относно първият 15-месечен мандат, който трябва да е на ПП-ДБ. Те едва избутаха тези 9", каза още той.

Според Иво Желев най-вероятно ще се направи някакъв микс от двата документа.

"Но пак казвам, това са инструментални неща, не е това най-важното. За мен по-важна е философията на това управление. И за мен, ако те стигнат до реална коалиция, това е политическо фиаско на ПП-ДБ, защото четох някакво изказване, някакво мнение на бившата пиарка на ПП, която казва: “При положение, че си стоял пред затвора и си казвал “Бойко Борисов трябва да живее тук", оттам нататък какво, влизайки в коалиция, твоите избиратели какво могат да си мислят и за какво ще гласуват за теб. И според мен, наистина ерозията при ПП, специално при ПП ще бъде голяма", коментира още той.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: