Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Няколко неща, които няма да намерите в Библията
Автор: Неделчо Михайлов 18:02 / 21.05.2020Коментари (3)4038
©
Св. Св. Констанин и Елена всъщност са син и майка.

Още преживе император Константин е наречен Велики. За да го нарекат така, неговите поданици-християни са имали доста сериозни основания.

Той е първия римски император, който спира гоненията, изтезанията и убийствата на християни. През 313 сл. Хр Константин издава едиктът от Милано и християните си отдъхват. Епохата, в която първите вярващи в един-единствен бог са разпъвани на кръст и хвърляни на лъвовете от Нерон вече е в историята. Нещо повече – самият император става ревностен християнин. По негово време е изработен  и "уставът“ на християнската църква. "Указанията“ в какво трябва да вярва истинският вярващ са наречени "Символът на вярата“. Строят се църкви. Ако сте се чудили защо Истанбул се е наричал Константинопол – не се чудете. Градът е кръстен точно на този Константин. Той премества столицата на Римската империя от Рим в този град, построен специално за целта. Всъщност "Истанбул“ е зле произнесено и сдъвкано "Константинопол“…

Любопитното за този бележит християнски светец е, че въпреки цялата си любов, защита и  развитие на християнството, Константин става християнин едва на смъртния си одър…Всъщност той прави Църквата официалната институция на християнството. За добро или зло. Или и за двете…

Библията (βιβλία –книга от  βιβλίον – хартия, свитък на старогръцки) e настолната книга на християнството. Това доказано е най-популярната книга на човечеството. Съществуват пълни преводи на светата книга на 451 езика и частични преводи на още около 2500… Било е време, когато писанието – макар и в различни варианти е било единствения източник на просвещение и информация въобще. Стотици поколения са вярвали в непогрешимостта на библията. Днес, при по-внимателен прочит лесно ще се откриват логически грешки, чисти заемки от легенди и предания, времеви несъответствия, а  според някои и чисти измислици за наивници. В крайна сметка, вярата е вътрешно усещане, което не се нуждае от доказателства. Но все пак… При сериозен преглед на християнските канони ще открием обаче неща, които са широко прокламирани от Църквата, обаче не присъствам в Светата книга.

Ето някои от тях. .

- Никъде не е написано, че Адам и Ева са изяли точно ябълка. Обяснението още в началото е за "плодно дръвче“, "плод“, но никъде не е спомената думата "ябълка“.

- В Библията никъде не се споменава за седемте смъртни гряха. Всичко това е добавено към доктрината на Църквата 600 години след разпъването на Христос. Всъщност основната информация за това идва от "Божествената комедия“ на Данте…

-  В Библията никъде не се споменава за чистилище – "временната спирка на изпитание“ между рая и ада. Това е измишльотина на католиците чак от 13 .

- Исус не е роден нито на 25 декември, нито на 7 на януари. Никъде в Евангелията не се посочва точната дата на раждането му. Всъщност 25 декември е рождена дата на една сюрия предхристòви божества.  Богът на Слънцето - Хор е роден на 25 декември около 3000 г. пр. н. е. от девицата Изида Мери. Древногръцкият Дионис също е черпил на тази дата. Големият конкурент на Христос по време на Римската империя – бог Митра също е роден на тази "божествена“ дата…

Най-важното според мен. Което обръща доста от станалите задължителни християнски обичаи и донякъде смисъла на вярата  :

- В Библията никъде не се кръщават деца. Само възрастни! Самият Исус е кръстен на 30 години.  "Който повярва и се кръсти – той ще бъде спасен." Това променя доста правилата на Църквата, нали… Де факто пеленачетата се кръщават, без да имат право да изразят свободна воля... И без никой да ги пига. Предрешението на религиозната принадлежност е един от "греховете“ на Църквата. Лично мнение на автора, разбира се.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много хубава статия, жалко че рядко религиозни хора изследват своите вярвания. Интересно е и следното за императора от едно издание: "Резултатът от съюза на Константин с епископите била религия с доктрини, които отчасти били християнски и отчасти езически. Това не би могло да е по друг начин, тъй като целта на императора била религиозен плурализъм, а не стремеж към религиозна истина. Той бил преди всичко владетел на езическа империя. Един историк обяснява, че за да угоди и на двете страни, Константин умишлено „избягвал да бъде конкретен в действията и управлението си като цяло“. Константин твърдял, че подкрепя християнството, но същевременно се интересувал и от езически практики. Например той се занимавал с астрология и гадателство, които Библията осъжда. (Второзаконие 18,10–12) На арка в Рим, носеща името му, Константин е изобразен да принася жертви на езически божества. Той продължавал да почита бога на слънцето, като заповядал да поставят образа на божеството върху монети и поощрявал поклонението към него. След време Константин дори позволил в малък град в Умбрия (Италия) да бъде построен храм на него и семейството му, в който назначил жреци." (Цитат от Пробудете се! 2/14 стр. 12–13)
-1
 
 
1.Никой нормален християнин не вярва, че плодът, който са яли Адам и Ева е бил ябълка. 2. Седемте смъртни грехове са измислица на католическата църква, която за жалост няма нищо общо с нашата православна. Всички грехове са смъртни. 3. Чистилището е отново измислица на католиците. Чистилище в пълния смисъл на думата е земята, където е единственото място, на което човек има възможност да се очисти, или респективно омърси повече. 4. Никъде не е писано кога е роден Иисус (пише се с две И-та, изхождаме от най-стария преведен текст от Писанието, където е изписано с две И-та). За празниците е писано с тонове, защо и как е избрана датата, стига да му се чете на човек. 5. Децата се кръщават по усмотрение на родителите, които се “презастраховат” ако се случи нещо с детето. Никой не го ограбва от свободната му воля по-нататък, разбира се и ако реши да е друг по вероизповедание, то кръщенката реално не е никаква пречка. Религия и вяра не могат едно без друго в този контекст и е абсурдно да ги приемаме за отделни неща. Религиозността е порядък на съществуване, тоест определяне към нещо, към дадената вяра. Комичен опит за малка пропаганда, вероятно на протестант.. България е православна от повече от хиляда години (повече от която и да е деноминация или секта на християнството).. просто мнение на автора, не друго.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: