Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Отмъщението на туристите
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 09.08.2008Коментари (9)13751
Слънчев бряг е чудесно място за любители на парадокси и контрасти. Лукс и мизерия, чисти улички и разбит паваж, палачинки за лев и петдесет, цаца за 5 лева, албуми на 80-тарската диско дива Си Си Кеч, гордо пъчещи се на някоя улична сергия... Свръхзастроените с циментови кубове площи съжителстват с петзвездни хотели, управлявани от световни вериги. Широката плажна ивица с неповторим мек пясък, чието име курортът носи, е покрита с разнообразни некачествени постройки, които напълно скриват гледката към морето...

Атанас Манджуков е предприемач, инвестирал над един милион долара в луксозната си лодка "Трилър" - една от деветте подобни в целия свят. Яхтата може да побере 36 туристи и извършва курсове от Слънчев бряг до Несебър, Елените и Свети Влас - по 50 лева на възрастен и по 30 лева за децата. Бизнесът тази година обаче не върви. И все пак Манджуков е късметлия. За разлика от хотелите яхтите втора ръка подлежат на препродажба.

"Инвестирал съм близо един милион евро тук", казва Косьо Кателиев, собственик на тризвездния хотел "Капитана" в комплекс "Чайка", който се намира на север от Варна. "Това е инвестиция, която би трябвало да се изплати до десет години. През тази година, тоест на третата от построяването му, обаче спрях да смятам възвращаемостта, гледам само да си покривам разходите."

Горните пейзажи и персонажи са само няколко примера от драмата на българския туристически бизнес. Ниските обороти и бедните туристи са новата епидемия, която вилнее на българското Черноморие. Дребните хотелиери масово се оплакват от оттегляне на цели групи летовници и съответно падане на приходите. За сметка на това разходите са се увеличили с 10-12% заради инфлацията, а в същия момент твърде конкурентният пазар не позволява цените на легло да се повишат. Много хотели също така работят значително под капацитета си.

Реалността

През последните четири години преките чужди инвестиции в хотели и ресторанти са нараствали средно с по над 50% годишно. За първото тримесечие на тази година обаче статистиката отчита спад с 55% спрямо същия период на миналата година. И забавянето на световните икономики не е единствената причина.

Големият проблем на туризма у нас е свързан с бързото увеличение на броя предлагани легла, съчетано с лоша услуга и липса на мениджмънт на региона. Оставени на дивата си природа, предприемачите превърнаха българското Черноморие (също и планинските курорти) в дестинация, която представлява интерес предимно за най-чувствителните към цената туристи. Но дори за тях ниските разходи не винаги са достатъчно условие.

Що се отнася до по-луксозния туризъм, той в още по-голяма степен се нуждае от адекватна инфраструктура, заобикаляща среда, качествено обслужване и не на последно място - плажна ивица. Вместо това туристите, които идват в България, намират сергии, хаос, липса на пространство, лоши ресторанти, грубо отношение и несигурност.

Показателно е, че не само чуждите туристи са разочаровани от нашето Черноморие. Българското платежоспособно търсене отдавна се отказа от почивка в страната. За първи път в съвременната история на българския туризъм тенденцията в платежния баланс се обръща и разходите на българските туристи в чужбина надвишават приходите, привлечени от чужденците в България (виж графиката).

Все пак има и оптимисти. "Презастрояването, баровете и дискотеките отблъсква семейните туристи в Златни пясъци и Слънчев бряг", казва Христо Колев, управител на "Елиттур", която е генерален представител на "Томас Кук" за България. "Но на тяхно място идват младежите, така че бизнесът не е намалял."

Големият губещ

Най-много страдат собствениците на хотели без професионален мениджмънт или известен бранд. Докато туроператорите и авиокомпаниите могат да насочат туристите от една дестинация към друга, хотелиерът просто остава без посещения и приходи.

Типичен е случаят на Венелин Ташев, собственик на открития през миналата година четиризвезден хотел "Мариета палас" в Несебър. В него предприемачът е инвестирал пет милиона евро, осигурени с банков кредит. В началото на юли "Мариета палас" е пълна само на 60%, при положение че във високия сезон нормата е поне 90% натовареност. Заради високата конкуренция хотелиерът държи миналогодишни цени, но разходите растат. "Миналата година фонд работна заплата беше 500 хил. лв., а през тази вече е 800 хил. лв. Докато през миналия сезон плащах средно по 35 хил. лв. ток за месец през лятото, сега средната ми сметка вече е 60 хил. лв.", споделя Ташев. "Ако не беше другият ми хотел - "Котва" в Слънчев бряг, с чиито приходи си попълвам бюджета, нямаше да мога да плащам на банката." Ако и догодина е така, Ташев ще е принуден да затвори единия си хотел.

Проблемът

Мнозина си мислят, че вече разбират този бизнес само защото са спали в хотел, хранили са се в ресторант и са ползвали плажни услуги. Това е причината голяма част от инвеститорите в хотели и комплекси да не оставят управлението на специалисти, а да поемат сами мениджмънта. Те влязоха пряко в управлението, започнаха да диктуват цени, търговска политика и преведоха палачинка с мед като pancake with copper (на английски copper е цветният метал мед, а не пчелният продукт - бел. ред.).

"Това, което става днес, носи негативите на предишни решения. Защото туроператорите планират бизнеса си една година напред и ако видят добра тенденция, планират нови места", коментира Людмила Ненкова, изпълнителен директор на ваканционен клуб "Ривиера". Така например германските туроператори вече стартират програмите си с две или три седмици по-късно от предишни години. Това е така, защото години наред предприемачите строяха през май и дори през юни, като си въобразяваха, че това ще остане безнаказано. "Но сега всичко се връща, и то с дивидентите", казва Ненкова.

"Клиентите се оказаха потърпевши на строителните дейности и спряха да идват в ранните летни месеци. Това автоматично намали рентабилността на хотелите", твърди и Венцислав Танчев, представител на Chedock и AllTours. Негативен облик оставя също така липсата на инфраструктура и проблемите с комуналните услуги - спирането на водата и тока.

Има ли изход

"Въпрос на време е държавата да направи общ стратегически план за развитие на туризма. Необходимите стъпки са ясни за експертите, които се занимават с репозициониране на туристически дестинации и просто в България трябва да се появи воля това да се случи", каза Хенинг Крипендорф, директор на "Сигма капитал", инвеститор в петзвездни брандирани морски хотели.

Като за начало, оптимизъм буди тенденцията на обособяване на отделни курорти и хотелски комплекси, които предлагат действително качествен продукт на висока цена. Всъщност този сегмент от по-платежоспособния пазар (висока средна класа) се развива добре, мениджмънтът като правило е професионален и съответно финансовите резултати са стабилни дори и сега.

От своя страна това, което по-дребните хотелиери са в състояние сами да направят още сега, е оценка за качеството и цената си, като се опитват да не нарушават този баланс. Възможно е в рамките на 5-6 години да започне изкупуване на всички обекти по Черноморието, които не се управляват успешно, след което да последва унищожаването им и създаването на нови, по-модерни комплекси. Това би могло да се случи много бързо по чисто икономически причини. Лошото е, че при това положение България ще загуби доста години в реставриране на туристическия си профил.

Сравнително ясно е какво трябва да се промени, за да може летният туризъм отново да тръгне в положителна посока: да се подобри качеството на услугата, да се засили рекламата на целия район и да се инвестира повече в човешкия ресурс, за да се предлага и по-добро обслужване. А за да се случи това, както винаги ще е необходима повече политическа воля и по-малко корупция. Да се надяваме, че след като спечелим обратно доверието на Европа и парите от еврофондовете, ще дойде ред да си върнем и интереса на данъкоплатците туристи.

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дойде време да се берат плодовете на дивашкият либерализъм.Нали уж "пазарът" определя всичко?Нали планирането беше вредно.Убиваше инициативата и "свободата".Сега защо някой реват, а не се радват на "икономическата свобода"?От цялата тази "свобода",България се сдоби от една шепа хищници,оцеляващи около държавата,чрез партиите и всичко останало "пролетариат" преливащ от "работници-роби" към "безработни" и обратно.Това е великото бъдеще,което очаква страната ни.Проследете новините и ще видите какви "идеи" се лансират в областта на икономиката - усвояване на еврофондове.От общинско,до държавно ниво. А само 2% от икономически "активните" субекти усвояват 90% от тези прословути фондове.Чакащите да развиват среден и дребен бизнес могат да проспят още няколко десетилетия,докато дойде време ,да се събудят като кандидат пенсионери,или директно при Свети Петър.Това е светлото бъдеще,което ни чака,докато се "радваме" на либерализацията и глобализацията.Оптимистичното засега е,че проспиването може да става самостоятелно,докато не дойде някоя инструкция от Брюксел.Спете роби.Засега спането е безплатно и не е регламентирано.Засега.
Aнонимен
на 01.03.2012 г.
0
 
 
"Презастрояването, баровете и дискотеките отблъсква семейните туристи в Златни пясъци и Слънчев бряг", казва Христо Колев, управител на "Елиттур"..... Еййййй.... този е на оня свят от 2 години....
Aнонимен
на 01.03.2012 г.
0
 
 
Българинът е ал4ен за пари, той изка да забогатее от момента и да няма спиране кой те пита на плажа изка6 ли 4адър пла6тай,ако нйама6 пари4ки няма6 работа на плажа,няма дори вода за пиене в нужда ако ти стане ло6о си загубен-умрял си.Едно обикновено отиване на плаж ти струва струва най малко около 20лв. а там ляга6 на градското буни6те.За това ли са виновни туристите.Преди спяхме в палатки но има6е емоции,а сега лукс хотели а има само псувни.Който изка да вземе първо трябва да даде.Не се оплаквайте 4е няма туристи !
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
+1
 
 
А защо смятате,че туристите си отмъщават ? Те да не би да са прости тъпи говеда някакви и нямат глави на раменете си та да преценят при какви условия почиват в България и извън нея ? Според мен вината за случващото се е изцяло на пишман-хотелиерите,които предвкусиха лесни печалби и не предвидиха,че предлаганите условия в техните хотели няма вече да са по вкуса на обикновения българин.Да,българите обедняхме - но и тези,които искат спокойна почивка,не я търсят у нас.Чалготеки,багери,мръсотия,крадливи банди,нечестни таксиджии,ментета вина и ракии,храна с изтекъл срок на годност...спиране на ток,замърсени морски води от канализацията...още искате ли причини ?
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
+1
 
 
Мнозина смятаха,че е достатъчно да построиш хотел и ще тече река от парички ...но май не стана така.Когато българите получиха възможност да пътуват,те видяха какво е да почиваш при добри условия по света.А мутробароковите комплекси тук по морето са много далеч от видяното навън.И затова хората предпочитат Турция,Гърция и други...Ще дойде време,собствениците на хотели в България сами ще стигнат до мисълта да озеленят около хотела си,да спрат чалготеките,да предлагат храна от продукти с неизтекъл срок на годност и да потърсят добър обслужващ персонал.Иначе - ще продължим да четем подобни статии като горната.Е,драги хотелиери - имате избор.
+2
 
 
Плащай и събаряй е добра идея- но в Испания плати държавата - а тук как ще стане ? Когато липсва цялостна държавна концепция за туризъм и строи на кг - това е резултата Другата причина е желанието да се приберат парите на инвеститора в частта разрешителни и т.н. Скоро "някои" си купиха и плажната ивица за 50 евро на квадрат- а за вас дали би била същата цена уважаеми съграждани?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: