15 градуса за Коледа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (16)
17:00 / 03.12.2011
4694
Температурите ще варират от минус 5 до плюс 15 градуса по коледните празници, прогнозираха вчера от НИМХ при БАН. Снежната покривка в планините ще бъде около 20 см и зимните курорти ще предложат отлични условия за ски и почивка по празниците.

Прогнозата идва след необичайната за сезона суша, която предизвиква тревога в Централна Европа и на Балканите. Нивото на река Дунав е спаднало драстично. 

Около 100 кораба, натоварени със стоки, са заседнали близо до сръбско-унгарската граница, съобщи агенция Асошиейтед прес вчера. Сушата предизвика ограничаване на снабдяването с енергия в Сърбия, в Босна е отбелязан недостиг на питейна вода, а в Унгария, Румъния, България са застрашени посевите. Чешките медии съобщават, че това е бил най-сухият ноември в страната от 1775 година насам.

Родните синоптици все още не са обобщили данните, но също признават, че есента е била една от най-сухите през последното десетилетие.

"Месечните прогнози не са от най-точните, но като цяло може да се каже, че декември няма да ни изненада със силни снеговалежи или ниски температури", каза доц. Георги Корчев, директор на НИМХ към БАН.

Температурите ще варират от минус 5 до плюс 15 градуса. По високите части ще се образува около 15-20 см снежна покривка, т.е. зимните курорти ще предложат отлични условия за ски и почивка по празниците. Синоптиците прогнозират обилни снеговалежи около Коледа и Нова година, но не изключват и слънчеви дни. Между 3 и 5 ще бъдат дните със слънце, но температурите ще са под нулата.

Дните с мъгли и облаци ще са около 12-15, а 6-10 дни ще превалява дъжд и сняг.

Преди дни експерти от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН съобщиха в Дърбан, че 13 от най-горещите години в историята на човечеството са били регистрирани в периода от 1995 г. насам.

"Данни показват недвусмислено, че световният климат се затопля и че това засушаване се дължи на човешката дейност," каза Мишел Жаро, генерален секретар на СМО.

От метеорологичната организация на ООН предупредиха още, че увеличаването на концентрацията на вредни емисии в атмосферата е достигнала до нови високи нива и това ще доведе до ново увеличаване на средните глобални температури с 2 градуса. Според учените всяко повишаване на температурата сериозно застрашава планетата от пресъхване на водни басейни и засушаване на почвата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (16)

Още по темата (156):
26.02.2012 Зимата се завръща от утре
25.02.2012 Започва голямото снеготопене, реките ще се напълнят! Внимавайте!
25.02.2012 Жълт код във Варна заради очаквани силни ветрове
25.02.2012 Пътищата в страната са сухи, на места мокри
19.02.2012 Слънчево с положителни температури и в понеделник
18.02.2012 50% от дървесината ще се продава на стоковата борса
Още новини от Любопитни новини:
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Ето кой грабна приза "Най-добър остров в Европа"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).