Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
18 март – Световен ден на рециклирането
Автор: Ния Прелджич 09:40 / 19.03.2023Коментари (0)844
©
Глобалният ден на рециклирането се отбелязва на 18 март всяка година. Това е дата с инициатива за рециклиране, която ни насърчава да погледнем боклука си в нова светлина. Има няколко начина за рециклиране, които позволяват някои материали да се използват многократно. Рециклирането е чудесно за нас и за околната среда, защото намалява енергията, която използваме, подобрява качеството на водата и въздуха, които дишаме, и се бори с изменението на климата.

Освен това намалява използването на нови суровини за създаване на нови продукти — спестява пари и природни ресурси. Вестници, пластмасови бутилки за вода, кутии от сода, кутии със зърнени храни и кашони за мляко са някои от обичайните ежедневни рециклируеми предмети. Ако положим усилия за рециклиране на предмети, които обикновено изхвърляме, можем да повлияем на земята и живота си по по-дълбок начин.

Знаем ли как да рециклираме правилно?

3 златни правила за правилно рециклиране:

№ 1 Обособете отделни кошчета да разделно събиране на отпадъци. Залепете им стикер или рисунка, или просто надпис за това, какъв отпадък съдържат. Можете да направите това на работното място или у дома. Няма да заемат много повече място, а ползата от рециклирането е за всеки. Ако проявите и креативност с рисунка или забавна подкана, ще увеличите ефекта от полезната мотивация.

№ 2 Мийте преди да рециклирате. Не изхвърляйте за рециклиране замърсени сламки или замърсени пластмасови прибори, бутилки или съдове. Всеки отпадък за рециклиране трябва да е добре измит. За разлика от пластмасовите кутии, опаковки и контейнери, хартията попива мазнина, течност, храна и други вещества. Те окончателно я повреждат и я правят негодна за рециклиране.Важно е отпадъка да не е допълнително замърсен с мазнина и други, затрудняващи обработката му отпадъчни вещества и продукти. И не забравяйте – бурканът отива в единия контейнер, капачката му – в друг.

№ 3 Смачквайте пластмасовата бутилка и я затворете с капачка. По този начин ще спестите пространство за още много отпадък. Проверете върху етикета дали бутилката е подходяща за рециклиране, най-разпространения знак е цикълът, образуван от три стрелки, показател за вторична обработка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: