Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
30 години от смъртта на Айртон Сена: Краят на една епоха във Формула 1
Автор: Петя Кузева 12:49 / 01.05.2024Коментари (0)1421
©
"Всяка епоха има някой, който променя спорта и той беше един от тези хора".

Това са думите на Деймън Хил, когато си спомня Айртон Сена, харизматичният и емблематичен бразилски пилот, чийто талант зад волана на състезателна кола гарантира, че личността му надхвърля спорта, в който е създал името си. 

На 1 май 2024 г. се навършват 30 години от смъртта на трикратния световен шампион в Гран При на Сан Марино. "Имола 1994" беше мрачен и убийствен уикенд за Формула 1.

Изминаха тридесет години, но Сена и историята на кариерата му остават толкова вдъхновяващи и просветляващи, колкото някога са били. И така, какво толкова имаше в този брилянтен състезателен пилот от Сао Пауло, който така плени света? 

Неговата опустошителна смърт на Гран При на Сан Марино през 1994 г., ограби спорта от още славни години на влиянието на Сена, на и извън пистата. Трябва само да погледнете непосредствените последици от неговата фатална катастрофа в Имола, за да станете свидетели на емоционалната власт, която имаше върху страната и света. Три дни национален траур, 3 милиона души по улиците на Сао Пауло в деня на погребението му, великият отбор на Бразилия от Световното първенство през 1994 г. посвети победата си на Сена.

По-важното е, че разпоредбите за безопасност, въведени във F1 работят, а институтът "Айртон Сена", създаден малко след смъртта му, също помага на млади бразилци в бедност. Това е някакво наследство.

Наследство, което 30 години по-късно все още отеква

Днес се навършват три десетилетия от смъртоносната катастрофа на Сена на ъгъла Тамбурело в Имола. Ден по-рано Роланд Раценбергер почина в квалификацията. Двата дни бяха обявени за най-мрачния уикенд на F1. 

Във въздуха витае предчувствие за нещо страшно

Всички свързват това със смъртта на Ратценбергер. Преди старта Сена подава ръка на Прост, който по-късно ще каже: "Забелязах нещо необичайно в Айртон, гледаше много странно". Сена вижда смъртта в огледалата за обратно виждане. Бразилецът не иска да стартира, но е предан на отбора си и сяда в болида. Поръчва да му донесат в кокпита австрийското знаме, за да го развее в памет на Ратценбергер, в случай че победи. Старт! Сена повежда пред Шумахер. На трета редица не успява да потегли Юха Ярви Лехто (Бенетон) и Педро Лами (Лотус) се врязва в него. От лотуса на Лами се откъсва колело. То излита в тълпата, удря полицай и трима зрители, един от които изпада в кома. Парчета от болидите се разпръсват по пистата, но състезанието не е спряно. Излиза кола за сигурност, която води колоната няколко обиколки, докато изчистят отломките. После състезанието е подновено. Води Сена, пред Шумахер и Бергер. На седмата обиколка при влизането в бързия завой "Тамбурело" болидът на Сена Уилямс Рено с №2 без видима причина напуска пистата и се насочва директно към огражденията. Последното нещо, което Айртон вижда пред себе си, е бетонната стена, преди да се удари в нея с над 250 км/час, пишат биографи.

"Хората бяха очаровани от него"

Деймън Хил, който беше съотборник на Сена през онзи съдбоносен уикенд в Имола, дава представа от първа ръка за бразилеца. 

"Всяка епоха има някой, който променя спорта и мисля, че той беше един от тези хора. Той промени спорта, той промени подхода. Той беше много по-агресивен и много по-отдаден, до точката на почти лудост, но той имаше такава вяра в себе си и мисля, че това вдъхнови хората - мисля, че бяха очаровани от него.

"Мисля, че той беше и малко шок за системата, когато пристигна във Формула 1, защото беше дързък. Мисля, че затова всички искаха да го имат в отбора си, защото знаеха, че това е човекът, който ще даде всичко от себе си, трябваше да извади и последната мощ от тази кола".

"Понякога отиваше твърде далеч – но феновете го обичаха и той беше огромен, огромен символ на надежда и успех за бразилците и хората по света", казва Деймън Хил пред Sky Sports.

"Той имаше излъчване на уникалност в себе си и също така не се шегуваше, беше много сериозен човек. Той не беше тук, за да се забавлява, той очевидно беше тук, за да си гледа работата. Така че той беше доста плашещ от тази гледна точка. Но каквото и отношение да имаше извън пистата, това беше подкрепено от резултатите му на пистата".

Ратценбергер и Сена ще бъдат почетени в Имола

Въпреки че 30-ата годишнина от смъртта им се пада в седмицата на Гран При на Маями, предстои да бъде отдадена трогателна почит на двамата пилоти в Имола.

Община Имола е домакин на ден за възпоменание, като феновете на F1 са поканени да присъстват безплатно. Честванията на живота на пилотите ще включват разходка по пистата, моменти на мълчание и споделяне на откъси от филми и книги, създадени за тях.

Денят е част от тримесечно честване на наследството на Сена, изложбата в музея Сан Доменико бе открита на 21 март.

Коментирайки плановете за честване на наследството на Сена, които започнаха през март, президентът на F1 Стефано Доменикали каза: "Преживяхме трудни моменти, но трябва да се опитаме да си спомним нещата, които ни карат да гледаме в бъдещето. Знаем, че много неща са се променили в спорта след тази трагична ситуация."

Допълнителна почит ще бъде отдадена, когато Формула 1 се завърне в Имола след две седмици за Гран При на Емилия-Романя 2024 г.



Още по темата: общо новини по темата: 1
24.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: