"30 от 70" в Художествената галерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 04.10.2017
1895
На 6 октомври, от 18.00 часа в Художествена галерия "Борис Георгиев", се открива изложбата "30 от 70"- Иван Ненков, Колекционерът". Използвайки уникалните пространства на галерията, колекционерът Иван Ненков показва представителна част от собствената си колекция от живопис, скулптура, фотография и графика на около 50 известни български художници. Изложбата е юбилейна за автора, показвайки 30 години колекционерска дейност от 70 години живот.

Колекционерът Иван Ненков е роден в гр. Трявна през 1947 г. Живее във Варна от 1966 г. По професия е инженер-проектант. Колекционира произведения на изкуството от 1987г. Това е седмата му самостоятелна колекционерска изложба.

Участва активно в художествения живот на града. Има над седем самостоятелни изложби с произведения от своята колекция, като гордостта му е проекта "Колекционерът- портрет и автопортрет" в който участваха около 50 водещи български автори с живопис, графика, рисунка, скулптура, фотография и словесен портрет. Такива колекционерски изложби са показани за първи път във Варна, като проектът "Колекционерът- портрет и автопортрет " е уникален за България, а може би и не само за България. С произведения от своята колекция участва и в много общи и авторски изложби в града.

Колекцията му съдържа рисунки, живопис, графика и скулптура. Стремял се е в нея да следи във времето творческото развитие на любимите си автори, съхранявайки и голяма част от документите, показващи техните творчески търсения, както и работни етапи и повечето от пилотните им работи. Установявайки личен контакт с всеки от тях се е стремял да съчетавам приятелски отношения с повечето от творците, заедно с деловите си отношения с тях.

Характерно за тази колекция е, че в нея присъстват основно съвременни художници, като е заложено и на много по- малко известни, млади, но перспективни според Иван Ненков автори. Определено може да се каже, че колекцията му е много различна от колекциите на повечето български колекционери.

"Тази изложба е продължение на диалога, който аз водя с художниците от много години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова тази изложба е общозначима, но е и много лична и много важна за мен и за голяма част от авторите. Просто исках да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и сега то е факт. Затова и избрах нейното показване в Художествената галерия "Борис Георгиев" Варна на своя юбилей" - Иван Ненков.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си
Нети публикува две непоказвани снимки и подпали социалната мрежа
Ново лице в "Тази събота и неделя" по bTV! Ще го гледаме на екран...
Как да се справим с мухъла, появил се след конденза на прозорците...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).