Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
35-о юбилейно издание на "Златна роза" - да си спомним за началото
Автор: Екип Varna24.bg 11:57 / 07.09.2017Коментари (0)1568
©
Тази година ще се проведе 35-ото, юбилейно, издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е "Родното киноизкуство за мир и социализъм". Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от 31 юли до 9 август, и има колосален успех: 17 300 зрители дневно. Прожекциите са в новопостроеното лятно кино "Република" (на мястото на днешния Фестивален и конгресен център). То разполага с 1100 места и 12- метров широк екран, предназначен за новата за времето си система "Синемаскоп". Друга част от програмата на фестивала се представя в не докрай завършеното лятно кино "Ленин", а също и в летните кина "Златни пясъци", "Димитър Благоев", "Култура", "Балкантурист" (в тогавашния курорт "Дружба" - днес "Св.св. Константин и Елена") и "Първи май (кв. Аспарухово").

Фестивалните гала-вечери на "Златната роза"`62 са от 12 до 22 юли - в изцяло завършеното лятно кино "Ленин" с 1500 места. Участват 10 игрални филма - колкото е и годишната продукция. Зрителите са 140 000. Все по-масово се утвърждава една практика, която днешните организатори на културни събития определят като спонсорство. По-големите предприятия в града "поемат шефство" над тържествените прожекции: Корабостроителния и кораборемонтен завод "Георги Димитров", Консервния комбинат "Янко Костов", "Елпром", Държавен машиностроителен завод "Васил Коларов", Содов завод "Карл Маркс", Държавно индустриално предприятие "Дружба" и др. В деня след прожекцията постановъчните екипи се срещат с трудовите колективи и обсъждат филма.

След построяването на Двореца на културата и спорта през 1968 г. филмите от програмата на "Златната роза" се представят в невиждани за родните мащаби зала и прожекционен екран. "Златната роза" започва да се провежда през октомври. Той не е просто част от "летния отдих на трудещите се", а форум за срещи на режисьори, сценаристи, художници, актьори, продуценти, културни администратори... Всяка фестивална вечер Зала "Конгресна" се изпълва до краен предел с над 5000 ентусиазирани зрители.

До 1971 г. "Златната роза" е ежегоден фестивал на българския филм. През 1974 се редуцира във Фестивал на българския игрален филм и става биенале.

След 1989 г. съществуването на фестивала е съпъствано от неизбежните проблеми. През 1990 г. ограниченията във финансирането принуждават организаторите, в лицето на Съюза на българските филмови дейци и Министерство на културата, да преместят "Златната роза" в София. Наблюдатели и публика обаче са категорични, че фестивалът не е същият. Едва през 1994 г. се събира достатъчно продукция, която да бъде програмирана за фестивал. Тогава "Златната роза" възкръсва отново за Варна.

През 2017 г. "Златна роза" ще се открие на 30 септември и ще продължи до 7 октомври с най-новото и най-доброто от българските игрални филми, покорили световната публика.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: