Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
49 години от най-зловещата касапница в България, при която убиец нахлу в студентско общежитие и уби 8 човека
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 29.12.2023Коментари (0)2017
Малко преди новата 1975 г. в Студентския град в столицата е извършено едно от най-масовите убийства у нас. Макар в онези времена комунистическият режим да не толерира празнуването на Рождество Христово, то събитията от нощта на 25 декември 1974 г. остават в историята като "Кървавата Коледа“.

По-цял свят има такива явления по време на най-светлите християнски празници, понякога психично болни и нестабилни хора използват момента, за да предизвикат ужасяващи кървави събития. България не е изключение. Преди 49 години в коледния ден на 1974 г. у нас е извършена една от най-кървавите и зловещи касапници, при която загиват 8 човека, а други повече от 10 са ранени.

Любов

Жестокото престъпление е извършено в студентските общежития в столичния квартал "Дървеница“, а загиналите са млади хора, дошли от цялата страна и от чужбина да завършат висшето си образование. Вместо заветната диплома обаче те получават куршуми от полудял непълнолетен. Виновник за кървавата Коледа е 17-годишният ученик Бранимир Делчев, а причините и мотивите за извършеното от него престъпление и до днес все още така и не са доизяснени. По-късно пред разследващите той ще твърди, че отишъл в общежитията да търси своята братовчедка, в която тайно бил влюбен.

Комунист

Според убиеца той се определя като праведен комунист, а момичето му изневерявало с "врагове на народната власт“. Преди да се отправи към студентските общежития, Бранимир заедно със свои приятели ходил на кино, където гледали филма "Кръстникът“. Вероятно сюжетът на филма е отключил у него желанието да изиграе ролята на мафиот и да сее смърт. След филма ученикът се върнал вкъщи, запасал пистолета на баща си, три кутии с общо 75 патрона и един туристически нож и се отправил към Студентския град. За това, че вече е бил "влязъл яко във филма“ и че се вживявал в ролята на гангстер и мафиот, говори фактът, че по пътя Делчев като опитен шпионин няколко пъти сменял трамваите и автобусите.

Кървавата касапница в една от стаите на общежитието.

Пъзел

В студентските блокове имало портиер, но в празничния ден очевидно пропусквателният режим ще е бил "през пръсти“ и 17-годишният Бранимир успява без проблеми да влезе в един от блоковете. Какво се случва в следващите минути, е трудно да се опише в детайли. По-късно криминалистите ще подреждат пъзела парченце по парченце според разказите на очевидците, спасили се като по чудо. Едва минал покрай портиерната на входа, Делчев вади пистолета и се отправя към първата попаднала пред очите му врата, която отваря.

В стаята живеят студенти от Виетнам, които по това време празнуват рожден ден. Бранимир вади пистолета и кървавата касапница започва. Някои от азиатците успяват да напуснат стаята и хукват по коридора, преследвани от килъра, който хладнокръвно дърпа спусъка срещу всеки, изпречил се на пътя му. Сред жертвите е и бременна студентка с приятеля си. Когато патроните в пистолета свършват, стрелецът спира само за секунди, колкото за да зареди, и продължава да си търси мишени като в компютърна игра.

Милиция

Трудно е да се каже кой спира вакханалията на развихрилия се умопобъркан ученик. Според една от версиите това е студентът Стоян Агов, който успява да се приближи до убиеца в момента, когато той презарежда. Хвърля се към него и успява да избие пистолета от ръката му, но секунда преди това килърът стреля и куршумът улучва Стоян в гърдите. Той обаче успява да хване през тялото убиеца и опитва да го събори на земята. Тогава убиецът вади ножа и го забива в гърба му. На помощ на Агов се притича друг студент - Исмет Север, но и той е ранен с ножа. Примерът на двамата младежи е последван и от други притекли се на помощ. Скоро килърът е тръшнат на земята. А минути по-късно в общежитието идват и органите на народната милиция, които щракват белезниците на Бранислав и го откарват в най-близкото районно управление.

Кратко

Случилото се в Студентския град днес би било сензационна новина, тема №1 за медиите в продължение на дни. Експерти щяха да обикалят сутрешните блокове на телевизиите, мнения на различни капацитети щяха да пълнят социалните мрежи. Тогава обаче България е народна република зад желязната завеса. За кървавата вакханалия има кратко информационно съобщение от 2-3 изречения. В него се казва, че психично неустойчив младеж е извършил нападение в едно от общежитията и има жертви. И нищо повече. Случаят потъва в мъглата на информационното затъмнение, характерно за онази епоха.

Бай Тошо разпоредил разстрел

Масовото убийство, извършено от 17-годишния Бранимир Делчев, по тогавашното българско законодателство е престъпление, което се наказва със смърт. Убиецът обаче е син на партиен кадър, директор на ДСО "Стара планина, държавна компания в областта на дърводобива и обработването. Младежът е обявен за невменяем и е спасен от съдебен процес и смъртно наказание. Изпратен е за лечение в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. По пътя обаче Бранимир е убит, като според милиционерите това се случва при опит за бягство. Повече от ясно е, че това бягство е инсценирано. Според слуховете лично Тодор Живков дал указания убиецът да не стигне до психиатрията, пише "Телеграф".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: