567 души представили Варна на събора в Копривщица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19 / 08.09.2010
689
567 души са представили Варна и областта на X Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който се проведе в началото на август. Самодейни колективи и индивидуални изпълнители са получили 19 приза - плакети. Отличените бяха поощрени и от областния управител на Варна Данчо Симеонов, който вчера им връчи грамоти.

В Копривщица са били представени 15 обичая, четири групи за автентични народни танци от Варненско и 16 певчески групи. "Представянето на нашата област беше оценено много добре от журито", посочи губернаторът. Той допълни, че изключително цени труда на формациите. "Зная, че го правите безвъзмездно и затова като малко поощрение ви връчвам грамоти от името на институцията, която представлявам", каза още Симеонов. Сред обичаите, с които представителите на областта са се отличили, са "Посрещане на младоженци в момкови двори", "Жътва" и други.

Грамотите от губернатора получиха художествените ръководители на групите за народни обичаи от народните читалища в селата Градинарово, Пчелник, Кривня, Разделна, Тополи, Ген. Киселово, Чернево, Добрина и Комарево. Сред отличените са и читалище "Христо Ботев" във Варна и "Просвета" в Девня, както и селата Блъсково, Бозвелийско, Гулица и Ветрино.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ясновидец каза точната дата, на която може да започне Третата све...
На 68 години почина легендарен български спортист
Внезапно си отиде Пламен Асенов
След мощните магнитни бури, които удариха Земята: Настъпиха някои...
Лошото време продължава, отново има предупреждения
Един от най-обичаните водещи у нас се обясни в любов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).