Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
6 храни и напитки, които изчерпват енергията ви
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 16.09.2021Коментари (0)995
©
Умора, апатия, тежест – поне веднъж в живота сте се чувствали така.  Това означава – неправилно хранене, или както още го наричат – "крадецът на енергия“.

Причината е, че тези храни не осигуряват "гориво“ на тялото ви, защото не ви дават необходимите хранителни вещества, витамини и микроелементи за организма, пише "РИА Новости". Кои са шестте храни, които "крадат“ енергията ви:

Тестени печива, банички и сладкиши

А също и храни, съдържащи глутен. Тези продукти са измамници от високо ниво. Те първо дават сила, а след това отнемат цялата енергия. Освен това са висококалорични. В състава си те най-често имат рафинирано брашно, нишесте и много захар.

Тези храни активират производството на инсулин (протеин, произведен в панкреаса). И когато нивото на глюкозата достигне предходното ниво, човек се чувства уморен.

Ако закусвате филия с конфитюр или кроасан с шоколадов пълнеж, ще почувствате глад след 40-50 минути.

Кафе

Кафето наистина ободрява и дори увеличава до известна степен мозъчната активност. Но този ефект е краткотраен и не е много полезен, ако не знаете мярката.

Кофеинът влияе върху работата на надбъбречните жлези, които от своя страна синтезират хормоните кортизол и адреналин.

При пиенето на кафе има рязко покачване на енергията в тялото, но след тя се заменя от слабост и умора.

Кафето също така дехидратира тялото.

Алкохол

Алкохолът притъпява нервната система. И ако се увлечете и изпиете повече от чашка, няма нищо странно в това, че по-късно ще се почувствате изтощени.

Сериозни дози алкохол могат да причинят безсъние. В този случай е малко вероятно да е възможно да се наспите достатъчно и да попълните енергията си.

Газирани напитки и сокове в кутия

Не е тайна, че повечето от тези напитки съдържат почти цялата Менделеева таблица. В тях има много захар, аромати, консерванти.

Разбира се, ако нямате някакви сериозни здравословни проблеми, тогава чаша сок през определен период няма да ви повлияе. Но, ако това е основният ви "източник“ на витамини, може да се образува зависимост. Също така натоварването на черния дроб и бъбреците ще се увеличи.

Червено месо

За организма, по-специално за органите на стомашно-чревния тракт, е доста трудно да усвои мастните влакна на месото. Освен това най -често различни гарнитури се консумират с месото - например пържени картофи, тестени изделия, ориз или сосове.

Тялото изисква много енергия, за да преработи такава храна. Не е изненадващо, че след такова обилно хранене искате да се отпуснете на дивана.

Диетолозите препоръчват да контролирате количеството червено месо в диетата си, да не преяждате. А като гарнитура е по-добре да сервирате зеленчуци (не нишестени).

Джънк фууд

Може би сандвич, бургер, чипс могат да бъдат относително безопасна храна. Но само ако ястието се приготвя у дома. В по-голямата част от другите случаи бързите храни съдържат огромно количество химически добавки, подобрители на вкуса и транс-мазнини.

Всичко това води не само до загуба на енергия, но и до влошаване на здравето като цяло.

Картофеният чипс, обичан от мнозина се пържи в голямо количество мазнина, след което му се добавят солидни количества сол. По време на приготвянето се образува веществото акриламид. СЗО класифицира това вещество като канцероген. И както знаем, когато се консумират в много големи количества, канцерогените могат да доведат до появата на онкологични заболявания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: