Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители
Автор: Екип Varna24.bg 17:34 / 04.04.2022Коментари (0)668
© бТВ
Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители, заяви Световната здравна организация днес, обвинявайки лошото качество на въздуха за милиони смъртни случаи всяка година. Последните данни на здравната агенция на ООН показват, че всяко кътче на земното кълбо се сблъсква със замърсяване на въздуха, въпреки че проблемът е много по-сериозен в по-бедните страни.

"Почти цялото световно население (99%) диша въздух, който надвишава граничните стойности на СЗО за качеството му и застрашава здравето", се казва в изявление на агенцията.

В предишния си доклад преди четири години СЗО установи, че над 90% от световното население е засегнато от този проблем, но оттогава затегна пределните стойности.

"Доказателствената база за вредите, причинени от замърсяването на въздуха, нараства бързо и сочи значителни вреди, причинени дори от ниски нива на много замърсители на въздуха", заяви СЗО.

Макар че данните на ООН от миналата година показват, че пандемичните забрани и ограниченията за пътуване са довели до краткотрайни подобрения в качеството на въздуха, СЗО заяви, че замърсяването му продължава да бъде сериозен проблем.

"След като сме преживели пандемия, е неприемливо все още да имаме 7 милиона предотвратими смъртни случая и безброй предотвратимо загубени години на добро здраве поради замърсяването на въздуха", заяви в изявление Мария Нейра, ръководител на отдела за обществено здраве и околна среда на СЗО.

Проучването на здравната организация предоставя данни за качеството на въздуха от повече от 6000 града в 117 държави.

Според нея констатациите са тревожни и подчертават важността на бързото ограничаване на използването на изкопаеми горива.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че притесненията от рязкото покачване на цените на енергията, дължащо се отчасти на руската инвазия в Украйна, трябва да спомогнат за промяната.

"Настоящите опасения в областта на енергетиката подчертават значението на ускоряването на прехода към по-чисти и по-здравословни енергийни системи", каза той в изявление. "Високите цени на изкопаемите горива, енергийната сигурност и спешната необходимост от справяне с двойните здравни предизвикателства, свързани със замърсяването на въздуха и изменението на климата, подчертават неотложната необходимост от по-бързо преминаване към свят, който е много по-малко зависим от изкопаемите горива."

Докладът предоставя данни за концентрациите на опасни фини прахови частици (ФПЧ) с диаметър между 2,5 и 10 микрометра (PM10) и частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра (PM2,5). ФПЧ2,5 включват токсични вещества като сулфати и черен въглерод, които представляват най-голям риск за здравето, тъй като могат да проникнат дълбоко в белите дробове или сърдечно-съдовата система. За пръв път в доклада са представени и наземни измервания на средногодишните концентрации на азотен диоксид - често срещан градски замърсител, който се свързва с респираторни заболявания, особено с астма.

Докладът установява, че проблемите, свързани със замърсяването с прахови частици, са много по-сериозни в по-бедните страни, но и че повечето градове имат проблеми с азотния диоксид.

В доклада се посочва, че докато въздухът в 17% от градовете в страните с високи доходи не отговаря на препоръките на СЗО за качество на въздуха по отношение на ФПЧ2,5 или ФПЧ10, в по-малко от 1% от градовете в страните с ниски и средни доходи препоръчителните прагове са спазени.

В около 4000 града в 74 държави, които са събрали данни за азотния диоксид, измерванията показват, че само 23% от хората дишат средногодишни концентрации на този газ, които отговарят на нивата в наскоро актуализираните насоки на СЗО.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: