Айсберг с размерите на Ню Йорк се откъсва от Антарктида

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:13 / 04.11.2011
3568
От Антарктида се откъсва айсберг, който по размерите си надминава площта на Ню Йорк, която е 1214 кв. км, съобщиха световните агенции, като цитираха учени от американската аерокосмическа агенция НАСА. В ледената обвивка на западното крайбрежие на континента се е образувала пукнатина. Дължината й е повече от 30 км, а широчината е от 8 до 25 метра.

Много скоро гигантският айсберг ще отплава в океана. Процепът се разширява с 2 метра на ден, заяви ученият Майкъл Студингер. Когато ледът се отдели, той ще представлява айсберг с площ около 1300-1350 кв. км.

Процесът обаче не е резултат от глобалното затопляне, смятат учените. "Очакваме тази година или в началото на следващата да се появи доста голям айсберг като част от естествен цикъл - каза още Майкъл Студингер - Това са циклични събития, които се случват на няколко години. Последният случай беше през 2001 година, така че очаквахме нещо подобно да се случи скоро".


Виж коментарите (5)
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Робуват на марки, дават щури пари за дрехи и затъват в дългове
Кралица Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да участвате в розобера...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).