Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ампутираха и двата й крака, но тя намери сили и продължи
Автор: Екип Varna24.bg 13:34 / 12.04.2023Коментари (0)468
©
Тя е на върха на кариерата си като модел, когато заради заболяване ампутират и двата ѝ крака. Но не се отказва - и днес Лорън Уосър се явява по модните подиуми със своите златни протези, пише Deutsche Welle.

През октомври 2012-а година американката Лорън Уосър изпада в дълбока депресия. Тя е търсен модел на върха на кариерата си - и изведнъж се разболява тежко. Последствията от заболяването променят живота ѝ до такава степен, че тя неведнъж изпитва желанието просто да го прекрати.

Десет години по-късно жената пише есе за списание "Vogue", в което разказва за преживяното. "Когато се събудих с непоносими болки от изкуствената кома, направо не можах да се позная. Цялата ми идентичност беше отнета - красотата и тялото ми, които - както си мислех тогава, ме бяха направили това, което съм." 

Лекарите съобщават на Лорън Уосър, която тогава е на 24 години, че има гангрена на единия крак и той трябва да бъде ампутиран. Но как се стига дотам?

На трети октомври 2012-а година тя е намерена в безсъзнание в дома ѝ, след което е откарана в болница. Там ѝ поставят диагнозата "синдром на токсичен шок" - състояние, предизвикано от прекалено високата концентрация на бактерии в организма. Това може да се случи включително при използването на тампони. Последиците за Лорън били ужасни - два сърдечни пристъпа и бъбречна недостатъчност. Шансовете за оцеляването ѝ били оценени едва на един процент.

Между депресията и самолюбието

Първоначално новата реалност ѝ се сторила невъзможна. Уосър била прекарала живота си в света на модата, нейните родители също били модели. Тя се появила за пръв път на снимка в италианското издание на "Vogue" като двумесечно бебе с майка си. В Калифорния се превърнала в супермодел от ранга на Наоми Кембъл и Синди Крауфорд.

В есето си тя споделя колко тъгувала за крака си и се питала защо и как се е случило всичко това. "Мислех, че никога повече няма да бъда обичана. Мислех си, че вече няма да бъда желана. И бях сигурна, че светът на модата няма да ме приеме повече."

Тя изпаднала в дълбока депресия и дори мислела за самоубийство. Но любовта към по-малкия ѝ брат, който тогава бил на 13 години, и вярата ѝ в себе си предотвратили най-лошото. Лорън Уосър започнала да се бори. "Трябваше да се принудя да навляза дълбоко в себе си, за да открия, че красотата не е само във външността, а и в начина, по който въздействаме на другите и света." Това осъзнаване ѝ помогнало да приеме съдбата си.

Посоката е само напред!

Когато няколко години по-късно изгубила и другия си крак, Лорън вече се чувствала много по-силна - искала да гледа напред и да превърне нещастието си в своя запазена марка. Уосър решила, че протезите, които трябва да носи, ще бъдат специални - стандартните медицински модели не били вариант за нея. "Винаги съм обичала златото, затова реших да направя от краката си бижута, съзнателно да създам нещо, което хората да виждат и да му се възхищават. Резултатът, според мен, е доста близък до изкуството", пише Уосър във "Vogue". Планът ѝ бил толкова успешен, че тя пак изгряла на модния подиум и получила прякора "момичето със златните крака". Тя дефилира отново за големи модни марки като Louis Vuitton или Dolce&Gabbana, редовно се появява във "Vogue" и "Elle".

В есето си Уосър се връща към финала на ревюто на пролетната колекция на Louis Vuitton. "Като рицар в блестящи доспехи - така се чувствах при закриването на ревюто в Сан Диего през май миналата година. Излязох в дълго до земята сребристо палто, краката ми под сребристите къси панталони блестяха в златисто като вечерна светлина." Последвали други нейни запомнящи се изяви, а тя се впуснала да използва статута си в света на модата, за да даде ново определение на красотата и да настоява за приемане на разнообразието.

В мир със себе си

"През последното десетилетие наблюдавах как браншът стана по-либерален, но не си правете погрешни заключения - трябваше упорито да се боря за мястото си", обобщава тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: