Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ансамбъл "Пирин" идва във Варна с най-добрата си програма
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 13.02.2017Коментари (0)1541
©
Ансамбъл Пирин ще изнесе концерт в Grand Mall на 11.03. Танцьорите от Благоевград, които от десетилетия са посланици на българската традиция по света, ще дойдат във Варна като специални гости на първия фестивал Пролетно надиграване 2017.

Те ще представят в морския град музикално-танцови изпълнения от различни фолклорни области на страната. "Ще донесем край морето най-доброто от нашата програма - споделя главният художествен ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов, - за да потопим варненската публика във феерията от музика, танц и пищни народни носии, и да споделим искрената радост от докосването до изконните начала на българщината."

Ансамбъл Пирин е един от най-популярните и реномирани български фолклорни ансамбли. Още от създаването си през 1954 г. ансамбълът започва да издирва и творчески да пресъздава българския фолклор. На сцената се изявява красотата и на автентичните фолклорни образци, и на новите произведения на фолклорна основа, сътворени с участието на съвременни композитори, музиканти, хореографи, художници, поети. Основна заслуга за създаването и израстването на Ансамбъл Пирин има проф. Кирил Стефанов - главен художествен ръководител и диригент на ансамбъла от 1956 г. до 2005 г. В ансамбъла работят вече няколко поколения талантливи артисти - певици, музиканти, хореографи и танцьори.

В своя репертоар Ансамбъл Пирин има над 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР и БНТ. През годините Ансамбъл Пирин е изнесъл над 7 000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на Ансамбъл Пирин, изпитва желанието отново да се върне към тях, защото така се докосва до висините на българския национален дух.Това е една от причините ансамбълът да получи световни награди като: "Златната плоча" на Нешвил 1982 г. и наградата "Грамми" през 1990 г. за участие във втория албум на "Мистерия на българските гласове" на Марсел Селие. Участвал е на Международните фестивали в Картаген 1965 г. и в Тирана 2003 г., в Международните фолклорни фестивали в Италия, Словения, Дните на България в Брюксел Белгия, "Балкански площад" Гърция, Франция, Алжир, Република Корея, Рупублика Македония.

На финала на големия варненски концерт на пиринци на 11.03. всички участници в Пролетно надиграване 2017 ще се хванат на хорото, за да отпразнуват раждането на една нова танцова традиция във Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: