Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Арх. Рада Стефанова: Идеята на курса "Шайо" е да се възприемат най-добрите световни практики
Автор: Екип Varna24.bg 19:32 / 20.03.2024Коментари (0)1662
©
Идеята на курса "Шайо" е да се възприемат най-добрите световни практики в областта на опазване на културното наследство. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ ръководителят на курса "Шайо“ в България арх. Рада Стефанова.

По думите й опазването на културното наследство изисква много сериозна подготовка в различни направления, които се изучават в 2-годишния курс "Шайо“, като първите два семестъра са посветени на историята на архитектурата на Балканския полуостров, както и работата с различните видове материали, изготвяне на различни видове проекти като реставрация, реконструкция на паметниците на културата. "В края на втори семестър се завършва с ателие, като през третия семестър има корекции и консултации на база на ателието, а четвърти семестър е отреден за дипломна работа,“ разказа тя.

"Курсът води началото си от 2000 година и е съвместна инициатива на тогавашния Национален институт за паметниците на културата (НИПК), сега Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), и Център за архитектура и наследство "Шайо“ в Париж с идеята да се почерпи от практиката и опита на френските специалисти архитекти и да се направи съвместна инициатива, която да се прилага в България,“ разказа за историята на инициативата арх. Рада Стефанова.   

Обектите, които се осъществяват от колективите в ателието, са реално съществуващи обекти в Община Видин, които като проекти се подаряват на общината. "Ателието от последното издание беше във Видин, защото Община Видин предлага възможности за много разнообразна работа в различни посоки. Един от обектите е старата османската укрепителна система от XVIII век, на другите два колектива бяха две сгради от 1892 година едната, другата от 1898 година, в които виждаме влиянието на западната архитектура, дошло по Дунава. И на четвъртия колектив е сграда от 1925 година – дизелова електроцентрала, за която интересното е, че в нея е проведен първия референдум в България. Ако тези проекти се изявят и присъстват в града, това само ще допринесе за по-богатото възприемане на този град,“ категорична е тя.

Според арх. Рада Стефанова превръщането и реализацията на дипломните проекти след това в работни проекти е много важно за развитието и модернизирането на един град. "Част от разработките: за старата Земеделска банка, която се намира на площада на Видин, и за дизеловата електроцентрала, ще помогнат за изготвянето на обществени поръчки за тези две сгради, за да може тези сгради с цялото си великолепие да участват в съвременния живот на Видин. Колегите са направили заснемане, има критичен анализ, има анализ кои са достойнствата на тези сгради и какво трябва от тях да бъде експонирано. Проектът предвижда функции, които са съвместими с интереса на сградата, и които са съвместими с интереса на града,“ разказа още тя.

Много голямо значение има отношението когато се работи с културно наследство, подчерта още арх. Рада Стефанова: "Човек трябва много да харесва това, с което се занимава, и неговото отношение винаги си личи в проекта, личи си в реализацията след това. Това е част от обучението и част от това, на което държим в това обучение –  колегите архитекти да заобичат наследството и да мога да пропагандират неговото опазване.“

 

Калина СВЕЖИН








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: