Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Астрономи усилено търсят обитаема планета
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 19.01.2016Коментари (0)654
©
На 15 януари започна търсене на екзопланета, чиито размери са като тези на нашата планета, около най-близката до Слънцето звезда, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

През 1990 г. космическият апарат "Вояджър 1" направи снимка на Земята, която изглеждаше като "бледа синя точица". Такъв бе изразът, използван от астронома Карл Сейгън и вдъхновил едноименната му книга. Тъй като Проксима Центавър - най-близката до Слънцето звезда, която се намира на разстояние едва 4,24 светлинни години, е червено джудже, астрономите смятат, че орбитираща около нея планета би изглеждала червеникава. Затова са нарекли кампанията за търсене на тази хипотетична звезда "Бледа червена точица".

Три метода за наблюдение са използвани в кампанията, която започна на 15 януари и ще приключи през април - със спектрографа HARPS, с който е снабден 3,6-метровият телескоп на Обсерваторията в Ла Сия, Чили, с мрежата телескопи BOOTES и с глобалната мрежа телескопи на обсерваторията "Лас Кумбрес" в САЩ.

Всички инструменти ще изследват светимостта на Проксима Центавър през нощта и ще откриват евентуални вариации в излъчваната от нея светлина, които свидетелстват за минаване на планета пред звездата. Предишни данни разкриха промени в светимостта й, но астрономите не успяха да установят дали става въпрос за минаване на планета пред звездата или за турбуленции на повърхността й.

По време на наблюденията учените ще оповестяват събраните данни пред широката публика директно онлайн и преди какъвто и да било научен анализ. Хората по целия свят ще могат да следят работата на астрономите в реално време.

"Поемаме риска да замесим широката публика, преди да сме разбрали какво са донесли наблюденията - заяви координаторът на проекта Гилем Англада-Ескюде от университета "Куин Мери" в Лондон. - Не можем да анализираме данните и да направим заключения в реално време. Възможно е в края на краищата да обявим, че липсва планета от земен тип около Проксима Центавър."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: