Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Балконинг: Нова мода сред туристите - скок от терасата в басейна
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 03.08.2011Коментари (27)13994
©
Най-новото забавление сред младите европейски туристи, при което те скачат в басейни от балконите на хотелските си стаи, се превръща в хит на родното Черноморие. Балконингът тръгна от курортите в Испания през миналата година, където властите отчетоха, че повече от 30 туристи са пострадали след скок от терасата през сезона. Инцидентите са най-често с граждани на Великобритания и Германия. Новата мания не подминава и нашата страна, тъй като тази година курортите ни са пълни с множество британци и германци. Освен популярните им увлечения като алкохолен и секстуризъм, чужденците вече искат и адреналин на макс - а терасата е техният трамплин.

В реанимацията, вместо в басейна, свърши първият състезател по балконинг у нас. Този понеделник, след солидна почерпка, 18-годишният германец решил да демонстрира уменията си пред приятелите си, отседнали в хотел "Мимоза" на Златни пясъци. Тийнейджърът полетял от шестия етаж, но за съжаление не уцелил рамките на басейна. Пристигналият на мястото полицейски екип заварил група пияни младежи, които едва говорили и не успели да дадат смислено обяснение как се е случило всичко. Скокливият пубер е настанен в реанимацията на варненската болница "Света Анна" с опасност за живота.

С балконинга тийнейджърите решават да докажат своята смелост и храброст - обикновено това се случва след обилна почерпка с алкохол, наркотици и други забранени стимуланти, обясняват психолозите. Това допълнително покачва адреналина и самочувствието им. Те се хващат на бас и скачат от един балкон на друг или в басейна. Заниманието обикновено се случва на втория, третия или по-горните етажи на даден хотел и нерядко завършва трагично. В Испания отчитат 3 пъти по-висок ръст на подобни злополуки в сравнение с предходните години. У нас подобна статистика не се води, дори в МВР официално записват тези инциденти като нещастен случай вследствие на прекомерна употреба на алкохол.

Други двама туристи не оцеляха след подобно падане седмица по-рано в Слънчев бряг и Обзор. Поляк и британец починаха след падания от 4-тия етаж на хотелските си стаи. Полякът се бе прекатурил през парапета на балкона на улица "Витоша" 3 в Обзор само ден след пристигането си в България. Свидетели на инцидента потвърдили, че малко по-рано жертвата се почерпил солидно и необяснимо защо решил да скача. Поданикът на кралицата пък почина в шоковата зала на МБАЛ-Бургас. Приятелите на 17-годишния младеж разказали, че непосредствено преди трагедията той бил на "алкохолна обиколка" по заведенията в Слънчев бряг, след което отишъл на гости в комплекс "Съни Форт", където се случило всичко. Сценарият почти винаги e един и същ - група млади туристи се връщат в своя хотел след тежка пиянска вечер. Тогава някой ентусиаст скача от балкона в басейна или се провисва от балкон на балкон, а останалите бурно го аплодират. Българските хотелиери все още не са взели мерки срещу балконинга. Испанските им колеги обаче са сериозно притеснени от това явление, особено след като в един ден то причини смъртта на 4-ма младежи на Балеарските острови. Властите на архипелага, който включва островите Майорка, Менорка и Ибиса са дали указания на хотелиерите да отдават стаи на по-ниските етажи на групи младежи, които отсядат при тях. Масово се поставят заграждения на опасните сектори, но и това не решава проблема, който е много по-дълбоко в психиката на младите туристи. Под действието на алкохола и наркотиците жертвите изгубват чувството за риск, както и правилната преценка на разстоянието до басейна, обясняват психолози. "Сърфиране" върху влака

Подобна мания е имало в средата на 80-те години на миналия век в Германия, където тийнейджърите са се забавлявали да "сърфират" върху покрива на движещ се влак - т.нар. влакинг, припомнят екстремаджии. Постепенно тази мода се разпространява по света, като създава най-много проблеми в Южна Африка, където много младежи са ранени или убити по време на практикуването му. През 2005 г. руските тийнейджъри го преоткриват, катерейки се върху движещ се влак, метро или изскачайки от люка на автобус. "Влакинг" са old school, но това "балконинг" е ново и много яко", пише младеж на стената си във Фейсбук, където е постнал новината за паднал от балкона в Слънчев бряг. Един от последните фрапиращи случаr от миналия четвъртък, когато 22-годишен фен на "Спартак" (Търнава) загина в Белград, след като се бе подал през люка на покрива на автобуса. Агитката на словашкия отбор пътуваше към София за мача с "Левски". Според свидетелите Томаш Чеман употребил доста алкохол, след което се хванал на бас, че може да се качи върху автобуса и да развее знамето на отбора. За нещастие рейсът тъкмо минавал под един от надлезите в сръбската столица и буквално отсякъл главата на искащия да покачи адреналина си младеж. Това също се отчита като вид влакинг сред част от последователите на тези екстремни спортове. Всяко поколение си има своите особености и вероятно сред европейските младежи подобен род забавления са нещо напълно естествено, докато за властите и институциите, които би трябвало да опазват живота им, спортове като балконинг и влакинг все още остават някак далечни и непонятни.

Стотици клипове, в които млади мъже скачат от високи тераси в басейни, напълниха YouTube. Над половин милион гледания е събрало видео, в което млад мъж се мята във водата от третия етаж на хотел. Около момчето има събрана компания от десетина души в нетрезво състояние, които видимо се радват на подвизите му. Авантюристът е сред късметлиите, които се приземяват в басейна, а не някъде около него. Въпреки инцидентите и няколкото смъртни случая при балконинг, повечето от коментарите под видеото са одобрителни. "Ако не искат да се скача от терасите на хотелите, защо басейнът е толкова близо?" е събрал над 200 000 харесвания. На друг клип пък, с почти 100 хиляди гледания за една година, младо момче скача от 5-ия етаж на стар хотел в преминаващата под сградата река. Действието му е придружено от одобрителните аплодисменти на приятелите му и се случва пред погледа на малко момиченце, което играе на брега на реката.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Скокове от височини над 4 метра са доста опасни, тъй като има голяма велоятност да се предизвика "изсипване" на вътрешните органи. :-(
0
 
 
Ами ако не уцели басейна?:))Правилно!Трябва да има и донори !:)Които не мисли-пати!
0
 
 
Аааууууу тоя трябва да е луд, браво на него стиска му значи ха ха ха :)
0
 
 
не е нищо ново , от години се практикува , особенно като са пияни :Х
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: