Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Безплатен вход за ученици и студенти на последните два концерта от “Варненско лято" 2017
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 19.09.2017Коментари (0)1652
©
В подкрепа на инициативата Варна Европейска младежка столица 2017 два от най-красивите концерти на музикалния фестивал са с вход свободен за учащи - концертът на руските барокови солисти Ars Consoni днес, 19.09., и концертът на испанския ансамбъл "Льо Тандр Амур" на 21.09. Концертите са в Аулата на Икономическия университет, начален час 19:00.

С въодушевление и дълги аплодисменти започна на 17 септември бароковият модул на Международният музикален фестивал "Варненско лято" - варненската публика следваше с ръкоплясканията си ритъма на старинните инструменти на унгарския ансамбъл "Маркиз", а викове "Браво!" огласяха Аулата на Икономическия университет след изявите на блестящите вокалисти Юдит Фелсеги и Ласло Блашкович.

Като жест към младежката публика организаторите отварят от днес свободно вратите на първия и най-дългогодишен български фестивал - ММФ "Варненско лято" за учащите се. Входът за ученици и студенти ще бъде безплатен за двата последни концерта от програмата на фестивала - днес - на руските барокови солисти - "Ars Consoni" и на 21.09. - на испанския ансамбъл "Льо Тандр Амур".

ДНЕС, 19.09. за пръв път на "Варненско лято" гостуват руските барокови солисти, популярни в Европа с програмите си "Ars Consoni". Това са Светлана Рамазанова - цигулка, Екатерина Пителина - барокова флейта, Александър Гулин - виола да гамба и Василий Илисавский - клавесин. Гостите от Русия ще се представят с вдъхновяваща програма от инструментални шедьоври на Й. С. Бах, Хендел и Телеман.

Василий Илисавский е българската връзка в проекта. Той идва да живее у нас през 2008 г., след като вече е изградил успешна международна кариера. Има чести изяви в зала "България", води и организира майсторски класове. Илисавский е признат специалист по исторически клавирни инструменти - разнообразните варианти на пианото и неговите предшествениците - от клавесина през виенските хамерклавири до многобройните рояли от времето на романтизма. Във Варна ще го чуем с изпълнение на клавесин.

ВДРУГИДЕН, 21.09. ансамбъл "Льо тандр амур" (Нежна любов) от Испания ще представи комичната опера от Перголези "Слугинята господарка". Варненската публика, която познава и обича испанския ансамбъл, сега ще има удоволствието да се срещне с последните търсения на артистите, насочени към камерната опера и алтернативните й форми. Режисьор на спектакъла е Адриан Шварцщайн - маестро на театралните провокации, съчетаващ похвати от операта, commedia dell'arte, цирковата клоунада и уличния театър. Неговото име е запазена марка за впечатляващ спектакъл и в операта, и в цирка и се радва на високо признание в Европа и Израел. За "Льо тандр амур" той е поставял още оперите "Естир", "Селският чародеец " и "Елементите". Силно е вокалното присъствие - сопрановата партия изпълнява Мария Инохоса Монтенегро, която търси подчертана автентичност в изявите си в бароковата, класическата и съвременната музика. Тя пее в най-престижните оперни театри и концертни зали в Европа и Америка - Музикферайн, Арена ди Верона, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта във Филаделфия, Аудиториума и Двореца на музиката в Барселона и във Валенсия, Teatro Real и Auditorio Nacional в Мадрид, Зала Гаво в Париж. Неин партньор ще бъде Уго Оливейра - баритон, който е концертирал с иконата на бароковия звук Жорди Савал, когото варненската публика имаше привилегията да слуша на живо в Бароковия модул на фестивала миналата година.

Инструменталния бароков звук ще ни поднесат Фара Джеймс - цигулка, Еделвайс Тиноко- цигулка, Нуриа Пуйолрас - виола, Хана Фрайенщайн - чело, Ликсаниа Фернандес - контрабас и Естебан Мазер - клавесин.

Гостуването на "Льо тандр амур" във Варна се подпомага от компания "Рока България" - част от Roca Group, Министерството на културата на Испания и Посолството на Испания у нас.

Началото на концертите в Аулата на Икономическия университет е от 19:00.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято" 2017: предварителна продажба - на касите на ФКЦ и онлайн. Продажба на билети в деня на концерта - на място преди събитието.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: