Билката, по-полезна от копривата и спанака

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:18 / 22.04.2025
977
Много често тази билка се приема просто за досаден плевел. Но всъщност това растение е по-здравословно от някои зеленолистни, рекламирани от диетолозите. Добавете към диетата си свежи листа и цветове от глухарче, съветва д-р Крутика Нанавати. Експертът пояснява какви са ползите от това растение и споделя, че то е по-полезно дори от спанака. 

Ползи от глухарчето 

Нашите предци са ценили глухарчето заради неговата хранителна стойност. В наши дни учените са доказали, че това малко растение съдържа много витамини и минерали. Освен това глухарчето е дори по-полезно от зелето и спанака. То съдържа провитамин А, витамин С, витамин К, витамин Е, витамини от група В, фолиева киселина, калций, калий и магнезий. А също и желязо - една чаша листа от глухарче съдържа почти два пъти повече желязо от спанака. Ето защо тази зеленина трябва да се добави към диетата на всяка жена.

"За да получите максимална полза, младите глухарчета се добавят към храната. Сезонът на тези растения едва сега започва, така че не го пропускайте. Листата обаче не са единствената ядлива част от растението. Цветовете и корените също могат да се консумират", казва д-р Нанавати. 

Глухарчето е преди всичко лечебно растение. Ето защо, наслаждавайки се на свежа салата с листата, можете да подсилите имунната си система, тъй като има както антивирусни, така и антибактериални свойства. И също така глухарчето:

 

- неутрализира вредното действие на свободните радикали; така действат съдържащите се в растението антиоксиданти като бета-каротин;

- помага за намаляване на холестерола;

- регулира нивата на захарта в организма;

- помага за намаляване на възпалението;

- полезено е в борбата срещу затлъстяването;

- нормализира кръвното налягане;

- подпомага храносмилането (горчивината стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява апетита)

- укрепва здравето на черния дроб.

Зелените части на растението са леко горчиви на вкус, донякъде напомнящи на рукола. За да се отървете от прекомерната горчивина, листата първо трябва да се накиснат в студена подсолена вода за 10-15 минути и след това да се варят във вряща вода за не повече от 5 минути.

Корените на глухарчето обикновено се изпичат предварително, смилат се или се нарязват на ситно и се използват за приготвяне на напитка, подобна на кафе.

Глухарчето има много полезни свойства, но все пак лекарят не го препоръчва на бременни жени, деца, хора със стомашно-чревни проблеми, повишена киселинност в стомаха, камъни в жлъчката, пише actualno.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Кръстиха астероид "Матиганис" – древното име на Шумен
Ето какво издава използването на емотикони за личността ни
Русита Боева: Имам лична емоционална натовареност с песента "Забл...
Отбелязваме Международния ден на труда
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).