Блажка Димитрова: Изборът ни на храна оказва директно влияние върху околната среда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:22 / 07.02.2024
892
Blagichka – zero waste е първият ресторант с нулев отпадък в България. Направих това място само и единствено за да докажем, че може да има такъв бизнес, който да е социално и климатично отговорен. Това каза Блажка Димитрова – екологичен предприемач, учител, съосновател на ресторант с нулев отпадък Blagichka - zero waste, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

През целия си живот тя работи с младежи в неравностойно положение и като доброволец, и като учител. Бариерите пред тези младежи по думите й са много повече, отколкото пред останалите. "За тях това да си напишат СV или да влязат в магазина и да си напазаруват спрямо техния бюджет може да изглежда предизвикателство. Има нужда от някакви стъпки, с които да им разкажеш, да ги научиш, да им помогнеш, да ги подкрепиш, за да могат след това те да се справят самостоятелно.“

Блажка Димитрова решава да подаде ръка на тези младежи. "Още в началото моята концепция и стратегия беше: ти си младеж, който иска да развие умения – идваш и прекарваш една година в нашата кухня. Създадох една методология, която включва 12 урока, които се минават в рамките на тази една година. Те засягат теми като това как да се държим пред публика, как да си напишем СV-то, как да се презентираме, как да комуникираме – неща, които като учител бях видяла, че липсват. Във времето добавихме и елемента да приготвят вкусна храна без отпадък, което изглеждаше вече като много завършена мисия“, разказа тя.

Изборът ни на храна оказва директно влияние върху околната среда. Затова нейният съвет е: "Избирайте си храна, която е локална и сезонна. Логиката на това да избереш такава храна има невероятен ефект за околната среда, за организма – също, защото е доказано с научни опити, че организмът усвоява най-добре храната, която е израснала близо до теб.“

Носенето на собствена бутилка за вода или чаша, пазаруването с торби и кутии за многократна употреба в малките квартални магазини са малките, но много лесноизпълними стъпки към живот с по-малко отпадъци, посочи още Димитрова.

Изхвърлянето на храна е сериозен проблем, но той може да бъде разрешен чрез готвене в по-малки количества, пазаруване на по-малко продукти, замразяване на сготвена храна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Невролог: Хората с хипертония трябва да избягват тези храни и нап...
Защо не трябва да изхвърляме тези продукти в мивката?
Петър Дочев тръгнал за питие и се оказал за три дни в Сърбия
Лили Иванова отново показа желязната си дисциплина
Мария Игнатова сама в Гърция
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).