Британската кралица разказа за срещата си с Гагарин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:48 / 13.03.2021
1185
Кралица Елизабет Втора разговаря чрез видеоконферентна връзка с ученици, изучаващи Космоса, припомни им колко важно е завръщането на Земята и им разказа за първия човек, пътувал в Космоса - съветския космонавт Юрий Гагарин, предаде "Асошиейтед прес".

Кралицата, която кани Гагарин в Бъкингамския дворец малко след историческия му полет през 1961 г., беше попитана от децата що за човек е бил първопроходецът в областта на космическите полети, става ясно от разпространени от двореца подробности за разговора.

"Руснак", отвърна тя с усмивка, а слушателите й се засмяха. "Той не говореше английски. Беше очарователен, предполагам, че наистина е било очарователно да си първият."

Специалистът по Космоса Маги Адерин-Покок, която беше домакин на видеосесията, състояла се по случай Седмицата на британската наука, добави, че сигурно е било ужасно да си първият човек в Космоса и да не знаеш какво ще се случи. Кралицата се съгласи и добави, че наистина е много важно да можеш да се върнеш на Земята.

Разговорът с учениците от начално училище "Томас Джонс" в Западен Лондон, се е състоял в сряда, но за него бе съобщено едва днес. Изминалата седмица бе тежка за Елизабет Втора, след като кралското семейство беше разтърсено от обвинения в расизъм и безчувствие, отправени му от принц Хари и Меган, отбелязва АП. Но въпреки скандала кралицата продължи да изпълнява задълженията си както обикновено, както го прави от десетилетия. Учени от Музея на Космоса в Лондон й разказаха за мисията на марсохода на НАСА "Пърсивиърънс" и обсъдиха находка - парчета от метеорит, открита през седмицата в Англия.

Професор Каролайн Смит от Природонаучния музей поиска едната от маските да бъде дадена на принц Филип, съпруга на кралицата, заради дългогодишния му интерес към науката и изследването на Космоса. Принцът, който е на 99 години, се възстановява в болница в Лондон, след като беше подложен на сърдечна процедура, съобщи БТА.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Иван Звездев сади русенски "благи домати"
Мария Силвестър с голям гаф
Намерете квалифицирани професионалисти във Варна - Чухте ли за Co...
Кафето "Арабика" датира от преди Homo sapiens, появило се в Етиоп...
Той е легендарен тенисист, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезд...
Замениха Деси Стоянова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).