Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бъдете нащрек! Тази гадинка е много опасна
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 05.04.2023Коментари (0)577
©
Вирус, пренасян от кърлежи, който е разпространен в много части на света, сега се среща в Обединеното кралство и здравните служители напомнят на обществеността как да избягва ухапвания от малките буболечки.

Те твърдят, че рискът от кърлежов енцефалит е много нисък - досега е потвърдено, че само един човек е бил заразен в Англия през миналата година, пише Би Би Си. Но видът кърлеж, който пренася вируса, е широко разпространен в Обединеното кралство. Повечето хора не развиват симптоми, но е възможно да се получи оток на мозъка.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство е препоръчала промени в изследванията в болниците, за да може всички нови случаи да бъдат засечени бързо.

Понастоящем в Англия и Шотландия, където има един вероятен случай на кърлежов енцефалит, се извършва засилено наблюдение за вируса. Здравните служители проверяват за наличие на вируса и в кръвни проби на хора без симптоми в някои части на Йоркшир, където е бил заразен потвърденият случай.

В изследването, което ще бъде представено на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести следващата седмица, учените съобщават, че случаите на кърлежов енцефалит в Европа се увеличават, като през 2020 г. са регистрирани около 3800 случая.

 

Те предполагат, че заразените кърлежи може да са били внесени в Обединеното кралство от мигриращите птици поради изменението на климата, пише bTV.

Професор по медицинска микробиология в Университета на Източен Лондон потвърди, че вирусът е наблюдаван в ниски нива при кърлежите в Обединеното кралство от 2019 г. насам. Вирусът се среща в различни варианти, а този, който е открит в Обединеното кралство до момента, "е един от по-леките варианти".

"Ваксините се използват за защита на населението в силно ендемични райони, но вероятно в момента все още не сме в ситуация, при която да се нуждаем от такова ниво на защита", допълва професорът.

Лекарите съветват всеки, който се почувства зле след ухапване от кърлеж, трябва да се обърне към личния си лекар. По-сериозните симптоми, за които трябва да се внимава, включват силно главоболие, скованост на врата, необясним припадък, внезапно объркване и слабост в ръцете и краката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: