Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бъдете внимателни, когато приготвяте тези неща, защото могат да станат отровни
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 10.05.2024Коментари (0)1415
©
Кои обикновени храни могат внезапно да станат въпрос на живот и смърт за човека, какво е важно да знаем за боба, ядките и рибата, за да не се отровим?

Кашу

Суровите африкански ядки са затворени в черупка, която съдържа отровата урушиол. Те са смъртоносни за хора, които са алергични към отровен бръшлян. Дори малка доза от това вещество може да причини смърт. И всички останали също ще се почувстват зле от мазния токсин: веществото причинява тежък токсичен дерматит.

Ето защо, ако по някакъв начин сте успели да получите сурови ядки направо от дървото, не бързайте да се радвате. За да са безопасни, трябва да бъдат внимателно обелени и след това изпържени.

Когато кашуто се добива в промишлен мащаб, ядките се почистват, запарват и след това се сушат – токсинът се унищожава напълно. Закупеното от магазина кашу трябва да се сготви отново, например да се изпече, за да му се придаде онзи познат, приятен вкус на ядки.

Червен боб

Това е едно от любимите ни ястия, което може да причини стомашно-чревни проблеми. Факт е, че червеният боб съдържа протеин, наречен фитохемаглутинин (фазин), който може да причини не само лошо храносмилане, но дори и отравяне. Понякога се стига до болница. Отравяне може да бъде причинено само от пет или шест изядени зърна. Симптомите са много неприятни: гадене, повръщане и след това диария.

За да не се случи това, червеният боб трябва да се накисва в продължение на осем часа преди готвене и след това да се вари до омекване - 40 минути или дори повече. В този случай водата трябва да кипи правилно. Бавно свареният боб може да бъде опасен: токсинът не се унищожава при този начин на готвене.

При правилната му термична обработка част от токсина ще се изпари с водата, а останалата част ще бъде унищожена от високата температура. Сега може да ядете спокойно боба. А консервираният червен боб може да се яде направо от консервата, защото вече е сварен.

Стриди

Стридите имат много кратък срок на годност, след което в тях се натрупват токсини – продукт от разграждането на протеините. Отравянето със стриди може да бъде много сериозно. Трябва да бъдете особено внимателни с пресните и охладени продукти. Като цяло стридите трябва да се консумират в много ограничени количества. В противен случай рискувате да "предозирате".

Ако ги ядете рядко, тогава максимумът, който може да си позволите, за да избегнете проблемите, е шест парчета.

Ако сте любители на стридите, тогава не повече от десетина. След стридите не трябва да ядете други видове протеини, било то пържоли или омари.

Самите стриди могат да съдържат токсини – тогава "предозирането" е неизбежно. Те съдържат и патогенни микроорганизми. Най-често срещаните от тях са норовирусите, които могат да извадят от строя човек за дълго време, и бактериите от рода Vibrio - "визитната картичка“ на морските дарове. Vibrio е месоядна бактерия, която причинява заболяването вибриоза, което често води до смърт.

Гъби

За да не станете жертва на отравяне с ядливи гъби, трябва да ги подготвите правилно. Първо, те не трябва да бъдат оставени дълго време да се съхраняват без термична обработка. Срокът на годност на събраните гъби е само три часа. След това в тях започват да се натрупват токсични вещества - растителният протеин се разлага.

Червивите и загнили гъби трябва да се изхвърлят веднага. Останалите пресни гъби трябва да се измият добре, да се накиснат във вода, след това отново да се изплакнат и да се използват веднага за готвене.

Ядливите гъби трябва да се варят, като се сменя водата два пъти. Въпреки това отравянето не може да бъде избегнато напълно и във всички случаи: има хора, на които липсват ензимите, необходими за смилането на някои видове гъби. Не се препоръчват за консумация и от деца, възрастни хора и пациенти с чернодробни проблеми, пише zdrave.to.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: