Българите гонят зли сили и вампири с този зеленчук

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
15:55 / 24.11.2023
530
Чесънът е любим зеленчук у нас. Благодарение на витамините С и В6, калий, фосфор, мед, ензими и други ценни вещества в състава той подобрява кръвообращението, намалява нивото на холестерола в кръвта и укрепва имунитета. Той съдържа също така витамините В1, В2, А, С, както и манган, селен, желязо, цинк, калций и магнезий. Известно е, че чесънът унищожава вирусите и бактериите на редица заболявания, борейки се успешно с инфекциите, които причиняват. Така че е хубаво да ядем чесън, когато сме болни, защото е природен антибиотик. Ако страдате от високо кръвно, задължително включете чесън в дневното си меню.

Вкусът и миризмата на чесъна се дължат на голям брой серни съединения. Алицинът се смята за основната причина за лютивината на суровия чесън.Но прекомерната продължителна консумация на чесън може да причини сериозни здравословни проблеми, а също така и изпотяване. На добре познатото състояние "дъх на чесън“ може да се противодейства с консумирането на пресен магданоз и сок от лимон.

Оказва се, че чесънът представлява особена опасност за хората с очни заболявания, при които може да се появи замъглено зрение. В Египет се е използвал като лекарство при ухапване от змия и като част от сместа за мумифициране на мъртвите. 

Българите слагат чесън на вратата си против уроки, както и за предпазване от зли сили и вампири. 

Счита се, че и люспите на зеленчука влияят на човешкия организъм като антиоксидант. В люспите на чесъна се съдържат минимум 6 антиоксиданта. Едни от най-важните от тях се борят със стареенето и подпомагат добрата работа на сърцето. Счита се, че маслото от чесън помага при лечение на диабет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Той е голям талант, ще го гледаме по-често на малкия екран
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите
Ужас с привкус на джаз: Защо Джон Бон Джоуви мрази сватби
Гатьо тотално отсвири Бони
Георги Парцалев: Всеки път, когато срещах любовта, съдбата ми я о...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).