Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Български учени създават уникални роботи
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 17.12.2009Коментари (0)813
© Impact Press Group
Български учени участват в разработването на проект за футболни отбори от миниатюрни роботи, съобщи ст. н. с. ІІ-ра степен Роман Захариев от Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене към БАН. Проектът се реализира благодарение на съвместната работа с Техническия университет във Виена. Основната цел е да се експериментира с възможностите за управление на група роботи, коментира ученият. Според него подобна дейност би била приложима в атомен реактор например, където няма възможност за пряка човешка намеса.

Последният голям проект, реaлизиран от бълграските учени в стрната, е създаването на най-новия оригинален български робот, посочи Захариев. Той е приложен в завод на фирма за производство на алуминиеви профили. Машната е двуръка, като едната ръка изважда горещата заготовка от пещта, а другата я манипулира. Цената на робота е в порядъка на 100 000 лева. Има много подобни разработки в чужбина, но не в такъв вид. Точно това е причината за интереса към нея, каза още ученият.

В Централата лаборатория по мехатроника и приборостроене работят 68 души, от които 50 % са научни работници, а останалата половина са инженерно-технически екип, който помага в дейността. Финансовите средства в лабораторията идват основно от участието в проекти.

Около 10 български специалисти на възраст между 25 и 27 години, завършили факултета по "Автоматика" на Техническия университет в София, вече са намерили реализация в един от основните действащи центрове в областта на роботиката в света, заяви ръководителят на катедрата по "Автоматизация на непрекъснатите производства" проф. Емил Николов. Това е институтът на Тошио Фокуда. В него се провеждат международни състезания за конструиране на роботи. Миналата година побдител в надпреварата са били българските представители, но тази призът е отишъл при японците.

Разработването на модели на роботи в Техническия университет във Варна събра редица известни учени, преподаватели, студенти и ученици на Деня на роботиката в учебното заведение. Там бяха представени три експоната. Единият представлява умален вариант на поточна линия за производство на часовници. Другите два са малки роботи, програмирани да избягват препятствия. Върху създаването им са работили близо 30 човека в продължение на около две години.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: