Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чаят от това красиво цвете оказва вълшебно въздействие върху тялото
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 08.02.2024Коментари (0)694
©
Чаят от китайска роза има множество здравословни качества, за които не сте и подозирали. Пиенето на чай от хибискус е много разпространено в Азия. Лечебният чай набира голяма популярност в цял свят. Известен още като "Agua de Jamaica" и "Hibiscus sadbariffa", той се приготвя чрез кипване на цветовете на красивото растение. Чаят обикновено има рубиненочервен или наситен пурпурен цвят и силен кисел вкус.

Някои от здравословните качества на чая включват, способността му да регулира кръвното налягане, да понижава нивата на кръвната захар и благоприятното му действие върху черния дроб. Смята се, че помага и при проблеми с храносмилателната система и леки депресивни състояния. Нови проучвания откриват, че чаят ускорява метаболизма и съдейства на организма за здравословно отслабване.

Цветовете на растението са изключително богат източник на витамин C, минерали и антиоксиданти. Хранителните вещества, които съдържа в големи количества са: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, витамин B, антоцианини и фолиева киселина.

Тук ще ви запознаем със 7 от ползите за здравето, които носи пиенето на чай от хибискус

 

Регулира кръвното налягане

Изследване публикувано в "Journal of Ethnopharmacology", стига до извода, че хибискусът има антихипертензивни и кардиопротективни свойства. Резултатите показват, че чаят е изключително полезен за хора, които страдат от хипертония или са с висок риск от сърдечно съдови заболявания и проблеми.

Подпомага отслабването

Активните вещества в хибискуса помагат за регулирането на метаболизма. Друго изследване, публикувано в "Journal of Ethnopharmacology", показва, че чаят от хибискус редуцира телесната маса при затлъстели лабораторни мишки.

Понижава холестерола и кръвната захар

Консумацията на хибискус понижава холестерола, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност и увеличава добрия холестерол. По този начин чаят защитава сърцето и кръвоносните съдове от увреждане.

Хиполипидемичните и хипогликемичните свойства на чая могат да бъдат полезни и за хора страдащи от завишени нива на кръвната захар и диабет.

Полезен е за черния дроб

Антиоксидантните качества на хибискуса могат да помогнат при лечението на чернодробни заболявания. Според проучване от 2014г., публикувано в "Food & Function Journal", когато на 19 затлъстели хора е даван екстракт от хибискус в продтължение на 12 седмици, се наблюдава значително подобрение на чернодробната стеатоза. Казано с други думи, натрупване на мазнини в черния дроб – състояние, от което всички те страдат.

Притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства

Чаят от растението е изключително богат източник на витамин C. Това е основно хранително вещество, неохбодимо на човешкото тяло, което стимулира правилната функция на имунната система. Хибискусът е известен и със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, което помага на организма да се справи бързо с настинки и други заболявания.

Действа като лек антидепресант

Китайската роза съдържа флавоноиди, които имат доказани антидепресантни свойства. Консумацията на чай от растението може да помогне за успокояване на нервната система и да намали тревожността и депресията.

Подпомага храносмилателната система

Много хова пият чай от хибискус, за да подобрят храносмилането си, тъй като той регулира уринирането и изхождането. Растението има диуретични свойства и се използва за облекчаване на запек и подобряване на здравето на стомашно-чревната система.

Как да си приготвите лечебен чай от хибискус?

Изсушен цвят от хибискус може да намерите във ведомствените магазини, дрогериите или онлайн. Най-добрият вариант е да си ги наберете сами, ако отглеждате растението.

Съставки – 2 чаени лъжички изсушен цвят от хибискус и 1 чаша вряща вода

Приготвяне – Изсипете изсушения хибискус във врящата вода и оставете да покъкри в продължение на 5 минути. Прецедете добре и подсладете с лъчижка мед или захар, ако искате да подобрите вкуса допълнително, може да добавите и малко канела.

Към чая може да включите и малко джинджифил или мента, за да подсилите лечебните му свойства.

За кого не е препоръчително да пие чай от китайска роза? 

Хора страдащи от ниско кръвно

Бременни или кърмещи жени

Хора алергични към растението








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Неправилно паркиране във Варна
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: